Sulejman Ugljanin

Datum rodjenja: 20. 11. 1953.
Stranka: Stranka demokratske akcije Sandžaka | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:
Datum rodjenja: 20. 11. 1953.
Stranka: Stranka demokratske akcije Sandžaka | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:

Rođen 1953. godine u Kosovskoj Mitrovici, gde je završio osnovnu školu.

Srednju školu je završio u Prištini, diplomirao na Stomatološkom fakultetu u Sarajevu, gde je i specijalizirao stomatološku protetiku.

Radnu karijeru započeo je posle kao dečiji stomatolog u Novom Pazaru. Radio je 12 godina u Medicinskom centru u Novom Pazaru.

Učestvovao je u formiranju Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka 1990. godine i od tada se nalazi na čelu stranke. Poziv da formira SDA u Sandžaku dobio je od Rasima Ljajića. Ljajić je, naime, na zahtev Alije Izetbegovića, osnivača i tadašnjeg predsednika SDA, tražio osobu koja bi mogla da pokrene SDA u Sandžaku. Na predsedničkim izborima održanim te godine osvojio je četvrto mesto sa dobijenih 109.500 glasova. Maja 1991. izabran je za predsednika Bošnjačkog nacionalnog veća Sandžaka.

Pošto su 1993. godine izdati nalog za hapšenje i poternica za njim Ugljanin je napustio Srbiju i naredne tri godine proveo je u Turskoj.

Na izborima 1996. godine izabran je za narodnog poslanika u Veću građana Skupštine SRJ sa liste koalicije „Lista za Sandžak“. Od 2004. do 2008. godine obavljao je funkciju gradonačelnika Novog Pazara. Početkom 2007. je, kao nosilac Liste za Sandžak, izabran za poslanika u Skupštini Srbije.

Formiranjem Vlade Srbije jula 2008. Sulejman Ugljanin imenovan je za ministra bez portfelja, a u njegovoj nadležnosti bio je i Kancelarija za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja. Ovu funkciju je obavljao do 2014. godine. Trenutno je poslanik u Skupštini Srbije.

Kao srednjoškolac počeo je da trenira boks i tim sportom se bavio sve do 1979. godine. Na studijama je razvio i ljubav prema motorima. Do 2000. godine Ugljanin je Srbiju nazivao „maćehom“, a od izbora 2000. godine za Ugljanina Srbija postaje „naša zemlja“. Saradnici ga zovu Doktor.