Sulejman Ugljanin

Datum rodjenja: 20. 11. 1953.
Stranka: Stranka demokratske akcije Sandžaka | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:
Datum rodjenja: 20. 11. 1953.
Stranka: Stranka demokratske akcije Sandžaka | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:

Rođen 1953. godine u Kosovskoj Mitrovici, gde je završio osnovnu školu.

Srednju školu je završio u Prištini, diplomirao na Stomatološkom fakultetu u Sarajevu, gde je i specijalizirao stomatološku protetiku.

Radnu karijeru započeo je posle kao dečiji stomatolog u Novom Pazaru. Radio je 12 godina u Medicinskom centru u Novom Pazaru.

Učestvovao je u formiranju Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka 1990. godine i od tada se nalazi na čelu stranke. Poziv da formira SDA u Sandžaku dobio je od Rasima Ljajića. Ljajić je, naime, na zahtev Alije Izetbegovića, osnivača i tadašnjeg predsednika SDA, tražio osobu koja bi mogla da pokrene SDA u Sandžaku. Na predsedničkim izborima održanim te godine osvojio je četvrto mesto sa dobijenih 109.500 glasova. Maja 1991. prvi put je izabran za predsednika Bošnjačkog nacionalnog veća Sandžaka.

Povezan sadržaj

Pošto su 1993. godine izdati nalog za hapšenje i poternica za njim Ugljanin je napustio Srbiju i naredne tri godine proveo je u Turskoj.

Nakon što mu je Odbor za mandatsko-imunitetska pitanja Savezne Skupštine SRJ oduzeo poslanički imunitet, protiv njega se vodio proces u kojem je  optužen za secesiju i neprijateljsku delatnost. Proces je obustavljen 2009. godine.

Na izborima 1996. godine izabran je za narodnog poslanika u Veću građana Skupštine SRJ sa liste koalicije „Lista za Sandžak“. Od 2004. do 2008. godine obavljao je funkciju gradonačelnika Novog Pazara. Početkom 2007. je, kao nosilac Liste za Sandžak, izabran za poslanika u Skupštini Srbije.

Formiranjem Vlade Srbije jula 2008. Sulejman Ugljanin imenovan je za ministra bez portfelja, a u njegovoj nadležnosti bio je i Kancelarija za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja. Ovu funkciju je obavljao do 2014. godine. 

Na vanrednim parlamentarnim izborima 2014. godine ponovo je izabran za narodnog poslanika. Poslanik je postao i nakon izbora 2016. godine i mada mu je mandat verifikovan 3.juna, samo 25 dana kasnije podneo je ostavku na to mesto. 

U Vladu Srbije nije pozvan ponovo, ali je na čelu Bošnjačkog nacionalnog vijeća ostao do 2018. godine. 

Sa tog mesta izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije bošnjački predsednik, a da Ana Brnabić i članovi Vlade Srbije nisu bošnjačka premijerka i ministri.

„Srpski državni organi srpske države Srbije su legitimni predstavnici srpskog naroda čije interese zastupaju i to, smatram, dobro rade. Mi hoćemo sa njima da pričamo o budućim odnosima, ali oni nisu naši premijeri, predsednici, ministri ili poslanici. Ni Vučić, ni Brnabić, ni Dačić, ni Vulin. To neka izbiju sebi iz glave“, rekao je Ugljanin u julu 2018.

 

*Politički triler Sulejmana Ugljanina

*Nikada u sukobu sa Ljajićem

 

Na redovnim parlamentarnim izborima njegova SDA Sandžaka osvojila je tri poslanička mandata, ali Ugljanin se nije kandidovao za poslanika.  

Kao srednjoškolac počeo je da trenira boks i tim sportom se bavio sve do 1979. godine. Na studijama je razvio i ljubav prema motorima. Do 2000. godine Ugljanin je Srbiju nazivao „maćehom“, posle izbora 2000. godine za Ugljanina je Srbija neko vreme bila  „naša zemlja“, da bi je 2018. godine nazvao „fašističkom tvorevinom“, a 2020. izjavio da je „velikosrpski nacionalizam stalni neprijatelj Bošnjaka“ kao i da se zalaže „za autonomiju Sandžaka“. Saradnici ga zovu Doktor.