Neću biti u Vladi ako izgubim u Sandžaku

Predsednik SDPS-a o eventualnom ulasku u Vladu. (Kurir, 10. 4. 2016. godine)
„Neću da sedim u Vladi ako izgubim izbore u Sandžaku. Ne pada mi napamet.“
Već 15 godina Rasim Ljajić sedi u ministarskoj fotelji, čime je postao apsolutni šampion i definitivno najdugovečniji ministar, koji je opstao u čak 8 Vlada i u tri države. Naime, njegov ministarski staž počeo je 2001. godine u tadašnjoj saveznoj Vladi SR Jugoslavije, nastavio u vladi Državne zajednice SCG, a traje i dalje u Vladi Republike Srbije. Ljajić, ne samo da je menjao države i mesta, već i partnere – od DSS-a, preko DS-a i SPS-a,  pa do SNS-a.
 
Međutim, ovogodišnja predizborna kampanja donela je neočekivano obećanje Rasima Ljajića da postoje okolnosti zbog kojih bi se povukao sa ministarske pozicije. Ljajić je postavio „crvenu liniju“ – odlazi iz Vlade ako ne pobedi u Sandžaku.
 
Međutim, linija je pogažena, s obzirom na to da je Rasim Ljajić i u drugoj Vučićevoj Vladi zadržao ministarsko mesto, a da na aprilskim izborima u Sandžaku nije ostvario pobedu. To nedvosmisleno pokazuju rezultati lokalnih izbora u šest opština ove regije – Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici, Novoj Varoši, Priboju i Prijepolju.
 
Od svih ovih opština, SDP Rasima Ljajića pobedila je samo u Novom Pazaru. Ljajić je u tom gradu osvojio više od 16 hiljada glasova, preko šest hiljada glasova više od drugoplasirane stranke Sulejmana Ugljanina.  
 

Za razliku do Novog Pazara, u Tutinu je rezultat bio potpuno drugačiji, te je Ugljaninova SDA osvojila i više nego duplo glasova od Ljajićeve SDP.
 

Slična situacija je i u Sjenici, gde je SDA takođe dobila duplo više glasova od SDP.
 

Verovatno najteži poraz u Sandžaku Ljajić je doživeo u Novoj Varoši, gde se sa osvojenih 307 glasova nalazi tek na sedmom mestu.
 

U Priboju je na izborima SDP i njihov kandidat zauzeo treće mesto, iza SNS-a i koalicije SDA-a i BDZ-a.

 

U Prijepolju je Rasim Ljajić zauzeo drugo mesto sa malo više od četiri hiljade glasova. Međutim, ovde je situacija nešto drugačija, ako u obzir uzmemo da je pobedu odnela lista Aleksandra Vučića, sa kojom je Ljajić bio u koaliciji na republičkom niovu. No, i uprkos tome, jasno je da SDP nije ni u ovom gradu osvojila najviše glasova. 
 

S obzirom na to da rezultati lokalnih izbora jasno pokazuju da je Rasim Ljajić i njegova SDP pobedila samo u Novom Pazaru, dok je u ostalih pet sandžačkih opština ubedljivo izgubila izbore, obećanje Rasima Ljajića da će napustiti mesto u Vladi ukoliko ne bude prvi u Sandžaku, ocenjujemo kao „neispunjeno“.