Neću biti odbornica

Odbornica sa liste SNS-a o vraćanju mandata (TV N1, 16.1.2018.)
3. 10. 2018.
Akter: Aja Jung
“Neću biti odbornica, možda će neki odbornici naše ideje implementirati.“

Dobar deo liste Srpske napredne stranke (SNS) na lokalnim izborima za Skupštinu grada Beograda u martu činile su javne ličnosti iz kulture i sporta. Među njima se našla i balerina i direktorka Beogradskog festivala igre Aja Jung. Iako je bila na drugom mestu, odmah iza sadašnjeg gradonačelnika Zorana Radojčića, već u kampanji je istakla da joj nije plan da bude odbornica i da će čim pre vratiti mandat. 

Gostujući na televiziji N1, Jung je još i pre formiranja većine u beogradskom parlametu rekla “da nema ambiciju ni za jednu funkciju”, kao i to “da će, možda, neki drugi odbornici implementirati njene ideje.”
*
Foto: Istinomer/ Zoran Drekalović

Kao što znamo, lista oko SNS je pobedila na beogradskim izborima, osvojila najviše glasova birača, a na konstitutivnoj sednici Skupštine grada Beograda, 9. maja,  potvrđeni su mandati odbornicima u ovom sazivu. Tako i gospođi Jung. 

Već na sledećoj sednici, održanoj 7. juna doneta je odluka o prestanku mandata određenim odbornicima. Među onima koji nisu mogli, ili nisu želeli da zadrže odbornički mandat, međutim, nije bilo Aje Jung.
Kako bi proverio da li je i kada će vratiti mandat, Istinomer je još tada pitao direktorku Beogradskog festivala igre da li će održati obećanje i vratiti mandat na čemu nam se ona zahvalila. 
“Zbog ispitnog perioda u mojoj Baletskoj školi kome su prisustvovali brojni gosti i stručnjaci iz inostranstva, nisam bila u mogućnosti da razgovaram ili otpočnem proceduru vraćanja mandata nakon prve sednice. Verujem da znate da nije postojao ni zakonski okvir da to učinim pre prve sednice. Kako sam trenutno na službenom putu, daleko od Srbije, čim se budem vratila raspitaću se na koji način mogu da ustupim odborničko mesto nekome ko ima više vremena da tu funkciju savesno obavlja. Svakako, hvala što mislite na mene i što me podsećate da to treba da uradim”, odgovorila je Jung i ponovila da nije član nijedne stranke, niti će to ikada biti.
Kako smo, dakle, tada dobili obećanje da će svoju odluku sprovesti u delo kada se vrati sa puta, Aja Jung je od Istinomera za izjavu “da neće biti odbornica” dobila ocenu “radi se na tome”.
Nakon odgovora i novog obećanja, Istinomer je strpljivo sačekao još nekoliko sednica Skupštine grada Beograda na kojima je Jung imala priliku da vrati mandat.
Naredna sednica Skupštine grada, kada je umetnica mogla da pokrene proceduru, bila je zakazana za 26.jun. Na tom zasedanju, između ostalog donete su odluke o prestanku mandata Sime Avramovića i Irene Vujović, ali u Službenom listu nema odluke o prestanku mandata Aje Jung.  
Istinomer je, zatim, sačekao i sledeću sednicu Skupštine grada Beograda, održanu 29. juna. Među onima čiji koji su potvrdili vraćanje mandata, međutim, ponovo nije bilo imena direktorke Beogradskog festivala igre.  
U julu je zatim, održana još jedna sednica gradskog parlamenta, na kojoj je potvrđen prestanak mandata tri odbornika sa liste SNS-a, na martovskim izborima i to Gorana Grbovića, Dragane Belojević i Dragana Aritonovića, ali ne i Aje Jung. 
Protekle nedelje, tačnije, 25. septembra odbornici su još jednom zasedali. Na ovoj sednici nije doneta nijedna odluka o prestanku mandata nekog odbornika, a Aja Jung se tada i prvi put uključila u raspravu i obratila odbornicima.
Dakle, od kada je, posle martovskih izbora, saziv gradskog parlamenta počeo da radi možemo zaključiti da je Jung imala više prilika da se raspita i pokrene proceduru vraćanja mandata ukoliko je to želela i kao što je uostalom obećala novinarima Istinomera. Zbog svega navedenog, odbornica za tvrdnje da će se povući i vratiti mandat dobija ocenu “neispunjeno”.
Istinomer je i ovaj put kontaktirao Aju Jung i uputio joj pitanja o tome da li se predomislila i odlučila da ostane odbornica SNS-a u skupštini, ali do danas nismo dobili odgovore.
Naslovna fotografija: FoNet/ Marija Đokić