Neću biti odbornica, drugi će primeniti moje ideje

Kandidatkinja za odbornicu na listi SNS o vraćanju mandata. (TV N1, 16. 1. 2018.)
“Neću biti odbornica.”
Srpska napredna stranka je na martovske izbore u Beogradu izašla sa listom na kojoj su zapaženu ulogu imale ličnosti iz kulture i sporta. Visoko drugo mesto na listi kandidata za odbornike zauzela je Aja Jung, balerina, direktorka i osnivačica Beogradskog festivala igre. Gostujući u emisiji Novi dan na televiziji N1 sredinom januara izjavila je, međutim, da ne planira da bude odbornica u Skupštini grada Beograda.
*
Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Na novinarsko pitanje zbog čega je onda na listi SNS odgovorila je: “Zato što će možda neki odbornici naše ideje implementirati.” Kategorična je bila i kada je rekla da nije, niti će postati član Srpske napredne stranke, niti ijedne stranke.

Kao što znamo, na izborima održanim 4. marta lista oko SNS osvojila je većinu u gradskom parlamentu. Na konstitutivnoj sednici održanoj 9. maja potvrđeni su mandati odbornicima kojima je shodno izbornim rezultatima pripalo mesto u gradskoj skupštini. Među njima se našla i umetnica Aja Jung.
Na sledećoj sednici je izglasana Odluka o prestanku mandata pojedinim odbornicima, koji ne mogu da obavljaju dve javne funkcije u isto vreme. Prventsveno Siniši Malom, koji je u međuvremenu izabran za ministra finansija, kao i Aleksandru Antiću (SPS), ministru rudarstva i energetike. Odbornički mandat nije mogao da zadrži ni prvi na listi SNS prof. dr. Zoran Radojčić, budući da je on imenovan za gradonačelnika Beograda, kao ni Goran Vesić koji je izabran za zamenika gradonačelnika. 
Odborničkog mandata na istoj sednici odrekli su se i glumac Svetislav Goncić, koordinatorka Sigurne kuće Vesna Stanojević i Aca Petrović, takođe sa izborne liste SNS. Odlukom je utvrđeno i da mandat prestaje da važi advokatu Tomi Fili, koji se našao na listi SPS-JS.
Među onima koji su od konstituisanja nove skupštine vratili mandat, međutim, nema Aje Jung.
Pitali smo je kako to da se još nije odrekla mandata, kao što je najavila, a imala je priliku za to na drugoj sednici, kao što su učinili gore pobrojani kandidati. Jung je odgovorila da nije imala vremena i da će proveriti kako može nekom da ustupi mandat.

“Zbog ispitnog perioda u mojoj Baletskoj školi kome su prisustvovali brojni gosti i stručnjaci iz inostranstva, nisam bila u mogućnosti da razgovaram ili otpočnem proceduru vraćanja mandata nakon prve sednice. Verujem da znate da nije postojao ni zakonski okvir da to učinim pre prve sednice. Kako sam trenutno na službenom putu, daleko od Srbije, čim se budem vratila raspitaću se na koji način mogu da ustupim odborničko mesto nekome ko ima više vremena da tu funkciju savesno obavlja”, odgovorila je Jung i ponovila da nije član nijedne stranke, niti će to ikada biti.

Direktorka Beogradskog festivala igre zahvalila se u pisanom odgovoru što je podsećamo na dato obećanje.

“Svakako, hvala što mislite na mene i što me podsećate da to treba da uradim”, navela je Jung.

Imajući u vidu da Jung nije podnela ostavku, ali i novo obećanje da će ući u proceduru čim se vrati sa puta, dajemo joj ocenu “radi se na tome”. To znači da će Istinomer nastaviti da prati da li će ova najava biti ispunjena. 

U Zakonu o lokalnim izborima definisano je na koji način se odbornik može odreći mandata – tako što će podneti ostavku, posle čega Skupština treba da usvoju Odluku o prestanku mandata. 
Inače, iako Jung kaže da će proveriti na koji način nekome može da ustupi svoj mandat, treba napomenuti da nakon podnošenja ostavke mandat po automatizmu ide sledećem kandidatu sa liste. Dakle, ne postoji opcija da Jung izabere kome će pripasti njen mandat.
Podsećamo, govoreći o tome zbog čega je pristala da bude naodborničkoj listi kandidata, a da unapred zna da neće obavljati tu funkciju, Aja Jung je izjavila:
“Ja sam Beograđanka, ja sam peta generacija koja živi u istoj kući na Dorćolu. Zaista volim svoj grad, jer ne bih imala nijedan razlog da ostanem u Beogradu da ga nisam toliko volela. Mislim da mogu da doprinesem da svoj model, koji smo pokazali da može da bude uspešan, možemo da implementiramo u nešto što će sutra Beograd činiti boljim gradom“, rekla je Aja Jung u predizbornoj kampanji.

Naslovna fotografija: FoNet/Marija Đokić