Nećemo preduzimati mere sve dok su okupljanja mirna

Ministar unutrašnjih poslova o merama protiv učesnika Protesta protiv diktature. (Večernje novosti, 5. april 2017.)
“Nikakve mere protiv učesnika protesta neće biti preduzimane dok su ta okupljanja mirna.”
Dan nakon održanih predsedničkih izbora 2. aprila ove godine Srbijom je krenuo talas uličnih protesta koji je potrajao nedeljama. Protesti su organizovani preko društvenih mreža, kao izraz nezadovoljstva građana izbornim nepravilnostima, stanjem u medijima i ukupnim stanjem u zemlji, i nazvani su protestima protiv diktature. 

Pitanje organizatora protesta od samog početka stavljeno je u centar pažnje. Dok su učesnici insistirali na tome da su protesti spontani i da iza njih ne stoji niko, predstavnici vlasti i vlastima naklonjeni mediji tvrdili su da su iza protesta – opozicioni političari i stranke. 
Insajder, 06.04.2017.
“Političke partije koje stoje iza protesta, kao i Janković i Jeremić, treba da izađu i preuzmu odgovornost za ono što se dešava. Treba da budu tu, sa svojim pristalicama, to je njihovo legitimno pravo”, izjavio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

I ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović imao je čitav spisak organizatora, među kojima su takođe bili opozicioni lideri. 
Informer, 06.04.2017.
“Među organizatorima protesta su Branko Miljuš iz štaba Vuka Jeremića, Marko Živković, sin lidera Nove stranke Zorana Živkovića, Dobrica Veselinović i Marko Aksentijević iz organizacije „Ne da(vi)mo Beograd“, analitičar Đorđe Vukadinović, lider Dveri Boško Obradović, Nikola Sandulović… U organizaciji posredno učestvuju i Saša Janković i Vuk Jeremić, ali se ne pojavljuju na ulicama kako ne bi izgledalo da je to politička stvar”, rekao je Stefanović.

Drugo važno pitanje, pored prirode i organizatora protesta, bilo je kako će  država odgovoriti na proteste, koji su od početka bili mirnog karaktera, dok su predstavnici vlasti tvrdili da će se to promeniti. 
Pink, 6. 4. 2017.
“Ja sam nekoliko puta rekao da se spremaju za nasilje, a oni su govorili da je to neistina. Neke mlade ljude su pokušali da zloupotrebe u političke svrhe”, izjavio je tadašnji predsednik Vlade Aleksandar Vučić.

Iz izjava državnih zvaničnika moglo se zaključiti da je zauzet stav da se država neće mešati, odnosno neće reagovati na proteste, sve dok su oni mirni i ne ugrožavaju nikoga. 
RTS, 16. 4. 2017.
“Sve dok je mirno, mogu da šetaju narednih deset godina. Kada budu ugrožavali tuđa prava, nasilno pokušali bilo šta da reše, država će da reaguje. Nasilje, siledžijstvo država neće dopustiti”, rekao je Vučić.

Takav stav, samo eksplicitno i bez ikakvih nedorečenosti koje se eventualno mogu pripisati formulaciji “mogu da šetaju”, izražen je u izjavi ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića.
Večernje novosti, 5. 4. 2017.
Nikakve mere protiv učesnika protesta neće biti preduzimane dok su ta okupljanja mirna”, rekao je Stefanović.

Protesti su potrajali nekoliko nedelja, a zatim zamrli i mirno se ugasili, bez ikakvih eskalacija i bez ikakvog nasilja. A onda, nekoliko meseci kasnije, učesnicima protesta počele su da stižu prijave zbog navodnog učešća u organizaciji protesta. Ispostavilo se da je, prema podacima Prekršajnog suda, policija podnela 23 prekršajne prijave protiv učesnika protesta, o čemu je pisao Insajder
Na pitanje medija da objasni neslaganje između onoga što je rekao u aprilu i onoga što se dešava u novembru, ministar Stefanović je za Insajder objasnio da se ono što je rekao u aprilu odnosi na početak protesta, deo koji se može smatrati spontanim, odnosno prvih 60 dana protesta.
Insajder, 24.11.2017.
“Pre svega se odnosilo na onih prvih, čini mi se mesec ili dva dana. Dakle, posle 60 dana…. Znate, postoji Zakon koji vas ono što možete da podvedete pod spontano, to je u redu, ali kad vidite da postoji organizacija… Postoji u Zakonu jasno definisana norma da svaki skup na koji neko poziva, organizuje, mora da se prijavi policiji”, nedavno je izjavio Stefanović.

Međutim, kada se pogledaju četiri do sad javno poznate prijave, može se videti da se nijedna ne odnosi na period posle 60 dana. Tačnije, sve su u okviru prvog meseca protesta. Prijava Vladimiru Periću odnosi se na 18. april 2017.
*
Iz prijave Vladimiru Periću
Prijave Pavlu Terziću i Gavrilu Vučetiću odnose se na 21. april 2017. 
*
Iz prijave Pavlu Terziću i Gavrilu Vučetiću
Prijava Tijani Hegić odnosi se na 3. maj 2017.
*
Iz prijave Tijani Hegić

Dakle, ministar Stefanović je obećao da nikakve mere neće biti preduzete ukoliko su demonstracije mirne, dok je policija revnosno spremala materijal za prijave koje su sada i podnete protiv nekih od učesnika protesta – zbog čega Stefanović dobija ocenu “neispunjeno”.  
Ovu ocenu ne dovodi u pitanje to što javnosti još nije poznat sadržaj svih prijava, odnosno datumi na koje se odnose, jer i ove četiri prijave dovoljne su da dokažu da je neistinita tvrdnja ministra da su mere preuzete tek za period nakon 60 dana protesta. Time je obesmišljeno i njegovo ionako teško prihvatljivo objašnjenje o tome da je sve do 60 dana – spontano, a preko toga kršenje zakona. 
(Naslovna fotografija: FoNet/Nenad Đorđević)