Nećemo plaćati odštetu za kašnjenje radova na Kliničkom centru

Ministar Lončar o odšteti zbog kašnjenja radova na KC u Nišu. (Južne vesti, 17. 12. 2017. godine)
“Neće država platiti nikakvu odštetu (zbog kašnjenja na izgradnji Kliničkog centra Niš). Budite sigurni.”
Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je na otvaranju Kliničkog centra Niš u decembru 2017. godine rekao da država neće platiti nikakvu odštetu zbog kašnjenja radova na izgradnji te ustanove.    
„Teško je naslediti jednu ovakvu stvar rađenu pre toliko godina, pa iz nje izvući ono što je dobro i izbaciti ono što ne valja. Mi smo sve ispravili, a vi budite sigurni da odštetu nikakvu platiti nećemo“, rekao je Lončar tada.   
Međutim, “Južne vesti” su u svom istraživanju otkrile da je država taj novac ipak dala, i to 5,4 miliona evra. Naime, on je mesec dana pre nego što je dao ovu izjavu već bio potpisao dokument koji potvrđuje da je država dala novac građana za produžetak radova.
U pitanju je bio dodatak ugovora i Sporazum Srbija – INSO o mirnom rešenju spora. U tom dokumentu piše da INSO opravdano kasni sa gradnjom, kao i da će dodatni troškovi koštati 1,7 miliona evra. (Dodatke ugovora do kojih su došle “Južne vesti” možete preuzeti na sledećim linkovima: Dodatak 2, Dodatak 3, Dodatak 4 i Dodatak 5). 
Izvođač je sa radom kasnio 205 dana, ali je iz svog džepa trebalo da plate samo 23 dana.
Nepredviđeni radovi izvođeni su od 2014. do kraja 2017, za šta je država dala još 3,7 miliona evra. Neki od nepredviđenih radova, kako pišu “Južne vesti”, bili su zamena već ugrađenog linoleuma što je koštalo 24.600 evra i radovi na metalnim protivpožarnim vratima koji su koštali 150.000 evra.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je inače, 29. jula u Nišu rekao da je moguće da je država prihvatila odgovornost zbog probijanja rokova izgradnje novog Kliničkog centra u Nišu, ali da „u stvari, ni ne zna“.  Vučić je, podsetimo, govorio još maja 2017. godine da mu je žao što „nije otišao u Niš da ubrza radove“, a za kašnjenje je krivio italijanskog izvođača. 
S obzirom na to da država jeste platila penale, i to 5,4 miliona evra, zbog toga što je kompanija INSO kasnila sa izvođenjem radova, izjavu ministra Zlatibora Lončara ocenjujemo kao “neistinu”.
*
Foto: Istinomer/Zoran Drekalović
Inače, Lončar je još oktobra 2018. rekao da se oko izgradnje KC Niš vodi istraga.
“Znači da skratim, istraga je pokrenuta. Mi još nismo završili sa ljudima koji su radili i koji su učestvovali, jer još nisu sravnjeni računi. To nije ni jednostavno, jer je dugo trajalo. Svako donosi od njih neku svoju dokumentaciju, sve to mora da se proveri. Svako ima neke naknadne radove i sve to eksperti moraju da provere“, izjavio je Lončar za “Insajder”.
Međutim, Ministarstvo zdravlja, kao i Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije pri nadležnom Višem javnom tužilaštvu u Nišu potvrdili su da nije postojala nikakva istraga.
Dok su trajali radovi, u Nišu je boravio direktor Kancelarije za javna ulaganja Marko Blagojević koji je rekao da su za kašnjenje odgovorni koliko izvođači, toliko i Ministarstvo, ali da je država u celom slučaju, istakao je, prošla sjajno, jer je Niš dobio “Klinički centar izuzetnog kvaliteta po izuzetnoj ceni”. Naveo je da bi naredna ponuda drugog izvođača bila još veća, oko 40 miliona evra.
Direktor KC Niš Zoran Radovanović za kašnjenje je krivio italijansku kompaniju INSO, ali i nadzorne organe.
Da podsetimo, država je sa italijanskim izvođačem INSO 2013. potpisala ugovor na skoro 32 miliona evra. Otvaranje nove zgrade predsednik Aleksandar Vučić najavio je sredinom oktobra 2016. za 31. mart 2017. godine. Svoje obećanje, međutim, nije ispunio jer je KC Niš otvoren tek decembra iste godine. Vučić je, inače, krajem jula 2017. rekao da je na mestu KC Niš tri godine ranije bila livada, što je Istinomer ocenio kao „neistinu“.
Naslovna fotografija: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević