Ne vlada Vlada, već…

Vesna Pešić o spoljnoj politici Srbije. (Blic, 8. 8. 2010. godine)
„Vlada, kao ključni politički organ koji bi trebalo da vodi politiku države, ne vodi spoljnu politiku, već je uslužna delatnost kabineta predsednika Republike.“

Ustav Srbije ne poznaje da predsednik učestvuje u stvaranju spoljne politike, već ima samo protokolarnu ulogu da zastupa državu.

Izvor: Ustav Srbije
Teza da se spoljna politika Srbije ne kreira u Ministarstvu i Vladi, već u Predsedništvu, postojala je i ranije, ali nije bilo zvanične potvrde te informacije. Spekulacije je dodatno podgrejao sam predsednik Tadić tokom skupštinske rasprave o mišljenju Međunarodnog suda pravde.

„Zbog odluke Međunarodnog suda pravde ne treba da krivite ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića jer on nije autor te politike već je samo tu ideju odlično sprovodio. Ta ideja je nastala u mom kabinetu, a Vuk Jeremić je operacionalizovao tu ideju, i to uz ogromnu energiju.“

Skupštinska rasprava, 27. 7. 2010. godine

Izjava predsednika odnosila se konkretno na traženje mišljenja od MSP o legalnosti jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, pa nije sigurno da li predsedništvo učestvuje u kreiranju drugih aspekata spoljne politike. Zbog toga, Istinomer izjavi Vesne Pešić daje ocenu skoro istina.