Vesna Pešić

Datum rodjenja: 6. 5. 1940.
Stranka: vanstranačka "ličnost" | Svi akteri
Mesto:
Datum rodjenja: 6. 5. 1940.
Stranka: vanstranačka "ličnost" | Svi akteri
Mesto:

Roođena 1940. u Grockoj.

Diplomirala je filozofiju na beogradskom Filozofskom fakultetu, a potom magistrirala i doktorirala na Pravnom fakultetu iz sociologije.

Njeno prvo zaposlenje bilo je u Odeljenju za sociologiju Instituta društvenih nauka. Radila je i na Institutu za socijalnu politiku, a predavala je i na Višoj školi za socijalne radnike. Sada je viši naučni saradnik na Institutu za filozofiju i društvenu teoriju.

Jedna je od osnivača Udruženja za jugoslovensku demokratsku inicijativu, Helsinškog komiteta u Beogradu i Centra za antiratnu akciju.

Bila je član Saveza reformskih snaga, stranke Ante Markovića, predsednik Reformske stranke i član Građanskog saveza Srbije. Za predsednicu te stranke izabrana je 1994. godine  i na njenom čelu bila je narednih pet godina. Bila je i jedna od vođa Koalicije Zajedno nastale 1996. godine. Tokom 2000. godine postaje i član pokreta Otpor. Nakon utapanja GSS-a u Liberalno-demokratsku partiju, 2007, imenovana je za predsednicu Političkog saveta LDP-a. Marta 2011. podnela je ostavku na tu funkciju.

Bila je i narodna poslanica od 1993. do 1997. godine. Ponovo je birana u Skupštinu Srbije sa liste LDP-a na izborima 2008. Nakon neslaganja sa stranačkim odlukama 2011. je napustila poslanički klub LDP-a i od tada nastupa kao samostalna poslanica.

Bila je ambasadorka SCG u Meksiku u periodu 2001-2005. godine.

Dobitnica je Međunarodne nagrade za demokratiju koju dodeljuje Nacionalni demokratski institut, nagrade „Andrej Saharov“ koju dodeljuje Norveški Helsinški Komitet, a predlagana je 1997. godine i za Nobelovu nagradu za mir. Kolumnistkinja Peščanika.