Ne predajem u Visokoj medicinskoj školi u Ćupriji

Zamenik šefa poslaničkog kluba SNS o tome da li je zaposlen u Visokoj medicinskoj školi u Ćupriji. (N1, 26. 5. 2020. godine)
5. 6. 2020.
Teme / Ocene: Neistina
“Ja tamo danas ne predajem. Pa lepo, ne znam da li ću da predajem jednog dana, možda. Danas ne predajem. Danas nemam (ugovor o radu tamo, prim. aut). Imao sam. Nemam više.”

Slučaj nezakonitog zapošljavanja u Visokoj medicinskoj školi u Ćupriji (VMŠ) privukao je veliku pažnju javnosti 2018. godine, kada je istraživačka mreža BIRN objavila dokumentaciju koja dokazuje da je inspekcija Ministarstva prosvete, angažovanje funkcionera SNS Vladimira Orlića i Aleksandra Martinovića, kao predavača u ovoj školi, ocenila kao nezakonito.

Iako prema poslednjem izveštaju Agencije za borbu protiv korupcije Orlić od oktobra 2018. više ne prima platu iz ove škole, na sednici nastavno-naučnog veća u decembru 2019. izglasano je njegovo ponovno angažovanje.

Povezan sadržaj

Međutim, u nedavnom gostovanju u emisiji “Pressing” na TV N1, Orlić je negirao da je zaposlen u ovoj školi, i istakao da trenutno tamo ne poseduje ugovor o radu.

Odmah sutradan, BIRN je objavio dokumentaciju koja nedvosmisleno pokazuje da je Orlić angažovan kao predavač na master studijama za školsku 2019/2020. godinu.

Ipak, kako pišu, on ove prihode nije prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije, što je po zakonu u obavezi da učini”.

Naime, u zapisniku sa sednice se navodi da je Orlić stručni saradnik na master studijama na predmetu “primena informaciono-komunikacionih tehnologija u zdravstvu”, a da je njegovo angažovanje bilo neophodno “zbog akreditacije studijskog programa Strukovna medicinska sestra”.

 

Foto: Printscreen/Zapisnik sa 8. redovne sednice Nastavno-stručnog veća odseka Ćuprija

 

Zbog toga izjavu Vladimira Orlića da trenutno nije zaposlen u Visokoj medicinskoj školi u Ćupriji, ocenjujemo kao – “neistinu”.

Iako uprava ove škole o celom slučaju još uvek odbija da se oglasi, profesorka VMŠ Sunčica Ivanović je za N1 izjavila da je Vladimir Orlić “predavao u zimskom semestru i da se vodio kao ispitivač u januarskom ispitnom roku”, te da njegovi navodi o tome da u školi više ne radi “nisu jasni”.

Naslovna fotografija: FoNet/Nenad Ðorđević