Ne planiramo povećanje cene putarine u 2019. godini

Ministarka građevinarstva o poskupljenju putarine. (Tanjug, 4. 1. 2019. godine)
„Ne planiramo povećanje cene putarine u 2019. godini.“
Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović početkom januara 2019. godine izjavila je da “nije planirano povećanje cene putarine u 2019. godini“.  
 
“Za sada nema niti zahteva “Puteva Srbije”, niti je to u planu da se podigne cena putarine. Čak mi planiramo kada budemo sledeće godine otvarali delove autoputeva, nove delove autoputeva, pričamo ovde i o 100 kilometara na jedanaestici, pričamo i na Koridoru 10, mi ćemo kao što smo Ljig-Preljina otvarali, pustiti jedno vreme da se ne naplaćuje putarina, a nakon toga će se ona naplaćivati, za sada je to po istim cenama. Kažem nema ni zahteva”, objasnila je Mihajlović.      
 
Međutim, 8. jula ove godine stupio je na snagu novi cenovnik, i cena putarina poskupela je za 12 odsto, pa ministarka Mihajlović za izjavu da “nije planirano povećanje cene putarine u 2019. godini”, dobija ocenu “neispunjeno”.   
 
Naime, Vlada Srbije je na sednici početkom juna ove godine usvojila predlog izmena Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara, kojim je predviđeno poskupljenje putarina od 12 odsto, i uputila ga u Skupštinu Srbije na usvajanje po hitnom postupku.
 
Nakon usvojene odluke Vlade i ministarka Mihajlović navela je kako je povećanje neophodno i ”kako bi moglo više da se ulaže u puteve“.
 
“Menja se Zakon o naknadama, Ministarstvo finansija je predlagač, a mi smo kao Vlada to podržali. Putarina je povećana poslednji put početkom 2017. godine, a pre toga devet godina nije povećana”, navela je Mihajlović, a preneo je Tanjug.
 
Vlada je ubrzo donela konačnu odluku i 8. jula usvojila izmenu zakona donesenu na predlog “Puteva Srbije”. V.d. direktor tog javnog preduzeća, Zoran Drobnjak, izjavio je da su “veće cene neophodne, da bi se putevi bolje održavali”, kao i da će “te dve dodatne milijarde dinara uložiti u održavanje puteva”
 
Prema novom cenovniku, naknada za putarinu iznosiće 4,0728 dinara po kilometru za I kategoriju vozila (automobili i kombi do 3,5 tone), odnosno 2,0364 dinara po kilometru za I-A kategoriju (motocikli). Motorna vozila sa prikolicom do 3,5 tone (II kategorija) plaćaće 6,1091 dinara po kilometru, a kamioni 12,2183 dinara, odnosno 24,4366 dinara po kilometru, u zavisnosti od toga da li pripadaju III ili IV kategoriji.
 
 
Naslovna fotografija: FoNet/MGSI