Ne diraj PDV!

Predsednik Vlade o mogućnosti da porez na dodatu vrednost bude povećan. (B92, 08. 05. 2009. godine)
„Povećanje poreza na dodatu vrednost teoretski je moguće, ali ga Vlada sada ne razmatra.“

Čim se prvi put, krajem 2008. godine, pojavila ideja o mogućnosti da porez na dodatu vrednost bude uvećan, predsednik Vlade rekao je da nije pristalica promene stope tog poreza. Tokom 2009. ta tema je nekoliko puta aktuelizovana, ali ju je Cvetković uvek dočekivao na sličan način.

To što se pominje povećanje PDV je potpuna dezinformacija. Ova Vlada je donela stratešku odluku da se neće menjati porezi.

emisija Svedok, RTS, 23. 12. 2009. godine

Nema povećanja PDV, ni smanjivanja plata i penzija. (Beta, 6. 7. 2009. godine)

Čak i kada se njegova naslednica na mestu ministra finansija zalagala za porast PDV-a, premijer se protivio tome.

„Vlada i dalje stoji pri stavu da se neće povećavati PDV…Sasvim je sigurno da ćemo voditi računa da privredu i građane ne opterećujemo dodatnim nametima.“ (Tanjug, 29. 7. 2009. godine)

„Vlada Srbije ne priprema povećanje poreza na dodatu vrednost.“ (Večernje novosti, 8. 10. 2009. godine)

Tokom Biznis foruma na Kopaoniku, marta 2010. godine, Diana Dragutinović je ponovo povećanje tog poreza vratila na dnevni red. Nakon nekoliko nedelja njenog zalaganja i objašnjavanja kako je ta mera neophodna da bi se popunila državna kasa, iz premijerovog kabineta stigla je poruka da se PDV do kraja godine – ne menja.

„U Srbiji ove godine neće biti ni povećanja ni smanjenja poreza“ (Blic, 20. 4. 2010. godine)

S obzirom na Cvetkovićevo dosadašnje istrajavanje da porez na dodatu vrednost ostane na postojećem nivou, premijer Srbije je na Istinomeru zaslužio ocenu „dosledno“.

Naslovna fotografija: FoNet/Nenad Ðorđević