Nastavak dijaloga sa Prištinom pre kraja juna

Predsednik Srbije o nastavku dijaloga sa Prištinom. (SNS, 8. 6. 2018.)
“Očekujem nastavak dijaloga (sa Prištinom, prim. Istinomera) ili početak nekog novog tipa dijaloga pre kraja meseca, pre kraja meseca juna.”
Prve dve runde pregovora Beograda i Prištine u ovoj godini pratile su tenzije. Najpre su razgovori u Briselu prekinuti zbog ubistva lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića 16. januara u severenoj Kosovskoj Mitrovici. Iako je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić tada eksplicitno izjavio da se dijalog neće nastaviti sve dok Srbija od Prištine ne dobije odgovor ko je ubio Ivanovića, dve strane našle su ponovo za pregovaračkim stolom već krajem marta (ubice Olivera Ivanovića ni posle više od pet meseci nisu otkrivene, prim Istinomera).
Novo zahlađenje odnosa između Beograda i Prištine usledilo je 26. marta, samo tri dana posle sastanka Aleksandra Vučića i Hašima Tačija u Briselu. Ovoga puta zbog hapšenja Marka Đurića na severu Kosova. Sa obe strane mogle su se čuti teške reči i međusobne optužbe. Zvanična Priština tvrdila je da je Đurić uhapšen zbog ilegalnog ulaska na Kosovo, dok je predsednik Vučić nakon sednice Saveta za Nacionalnu bezbednost (koja je, inače, bila sazvana nekoliko sati pre Đurićevog hapšenja) saopštio da je reč o brutalnoj provokaciji Prištine. Vučić je tada rekao i da će odluke oko nastavka dijaloga donositi hladne glave, ali će svi postulati ubuduće biti drugačiji.
Kada će razgovori sa Prištinom ponovo biti nastavljeni, od predsednika smo saznali početkom juna. Tada je, odgovarajući na pitanje novinara TV Pink, rekao da nastavak dijaloga očekuje pre kraja juna. Datum nije precizirao, ali je pomenuo da se to svakako neće dogoditi 27. i 28. juna, jer je tada “zauzet” predstavljanjem prvih 1.200 specijalaca vojnika u Kraljevu i otvaranjem Narodnog muzeja.
Izjavio je i da zamrzavanje kosovskog konflikta nije u interesu Srbije, jer, kako je rekao, niko ne može da garantuje da Albanci neće na silu pokušati da preuzmu potpunu kontrolu nad severnim delom Kosova.
Predsednik Srbije ponovo je seo za pregovarački sto sa kosovskim kolegom Hašimom Tačijem 24. juna. Ovaj susret odvijao se u prisustvu visoke predstavnice EU za spoljnu politiku Federike Mogerini, koja je, podsećamo, sredinom februara izjavila da su Vučić i Tači počeli razgovore o sklapanju pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa, te da rezultate, kada je reč o sporazumu, očekuje do kraja mandata krajem 2019. godine.
Posle sastanka, Vučić je izjavio da je u Briselu “dogovoreno nekoliko važnih stvari za Srbe na Kosovu i Metohiji”, ali nije precizirao o kojim “stvarima” je reč, osim “da svi problemi moraju da se rešavaju u miru”. 
Predsednik je zatim najavio da će se obratiti naciji kada bude video da li ima šanse da se postigne kompromisno rešenje, naglašavajući da on neće ništa potpisivati, već da će konačnu odluku dati narod. 
“Naše je da sačuvamo mir, pronađemo najbolje rešenje i izvučemo nešto ni iz čega što nam je ostavljeno”, rekao je za RTS.
O čemu se tačno u Briselu pričalo, javnost nije dobila informaciju. Predsednik, istovremeno, nije objasnio na šta misli kada govori o eventualnom postizanju kompromisnog rešenja. Javnost je ostala uskraćena i za informaciju dokle se stiglo sa formiranjem Zajednice srpskih opština, a upravo na tome je Vučić najviše insistirao u prethodnoj rundi dijaloga, koja je održana krajem marta.
Takođe, kao ni prethodnih meseci, od predsednika ni ovoga puta nismo čuli šta bi za Srbiju bilo “najbolje rešenje” za Kosovo, iako je sam najavljivao da će platformu o rešenju kosovskog problema predstaviti “krajem marta, najkasnije početkom aprila”. To se tada nije dogodilo, zbog čega je od Istinomera dobio ocenu “nedosledno”.
Ipak, nekoliko dana posle razgovora u Briselu, od predsednika Vučića čuli smo da bi za Srbiju bio dobitak da dobije „jedan metar na Kosovu“ gde, kako je rekao, „danas nemamo ništa“.
“Borićemo se i dalje da dobijemo šta god možemo za svoj narod i za svoju državu, ne samo za svoj narod na Kosovu, već i za svoju državu Srbiju. Sve ono što su oni izgubili. Da možemo jedan metar da dobijemo, jedan metar da možemo da dobijemo – dobitak je, pošto danas nemamo ništa”, izjavio je Vučić, ocenivši da ga u vezi s Briselskim dijalogom kritikuju oni koji su „postavili granicu između Srbije i Kosova, a danas bi hteli Skadar i Glogovac“.
Dakle, saznali smo da je za Srbiju dobitak i “jedan metar” na Kosovu, ali smo ostali uskraćeni za informacije o čemu se tačno pregovara u Briselu, šta bi bilo kompromisno rešenje za Kosovo i koje bi bilo najbolje rešenje za Srbiju. I pored toga, za obećanje da će razgovori sa Prištinom biti nastavljeni pre kraja juna, predsednik Vučić dobija ocenu “ispunjeno”, jer dijalog jeste nastavljen 24. juna.     

Naslovna fotografija: FoNet/Aleksandar Levajković