Naši aktivisti nisu palili knjigu

Predsednik beogradskog odbora SSP o paljenju knjige Gorana Vesića (N1, 15.10.2019. godine)
1. 11. 2019.
Teme / Ocene: Istinitost, Neistina
“Niko od (naših) aktivista sinoć nije palio (Vesićevu) knjigu”.

Ispred galerije “Progres” je 14. oktobra nakon promocije “Knjige o Beogradu” zamenika gradonačelnika Gorana Vesića ta ista knjiga je zapaljena, a kao glavni krivci za paljenje označeni su aktivisti Saveza za Srbiju, odnosno Stranke slobode i pravde. Međutim, predsednik beogradskog odbora Stranke slobode i pravde Marko Bastać izašao je u javnost i rekao da aktivisti njegove stranke nisu to učinili. 

“Neverovatno je da dolazimo u situaciju da neko spominje da su aktivisti koji su stajali ispred zapalili knjigu, kad knjiga nije, pod broj jedan u prodaji, pod broj dva, nikome od nas, kao ni nekim novinarima nije bio omogućen ulazak unutra jer je to privatna promocija”, rekao je Bastać.

Dve nedelje kasnije oglasio se i predsednik te stranke Dragan Đilas. On je na konferenciji za novinare 31. oktobra, nakon što je objavljen snimak s promocije knjige na kome se vidi član Predsedništva SSP Branko Miljuš, rekao da je u paljenju knjige ipak učestvovao jedan član njegove stranke.

“Jedan jedini čovek od svih ljudi koji su tamo navedeni je imao konkretno učešće u tom događaju”, rekao je Đilas. Objasnio je da je knjigu doneo „čovek u beloj jakni“ i vikao da se knjiga spali, a da mu se član SSP pridružio u tome.

On je, dalje, objasnio, da je Miljuš bio taj koji je zaustavio tog čoveka iz stranke. Prema Đilasovim rečima, Miljuš je tražio da se vatra ugasi.

“Na Brankov zahtev da se sa tim stane taj isti čovek je tu knjigu ugasio…Naravno da će ostati član stranke“, kazao je Đilas.

Dakle, Đilas je priznao da je jedan od članova stranke SSP učestvovao u paljenju Vesićeve knjige. Samim tim, on je demantovao izjavu Marka Bastaća da “niko od aktivista nije palio knjigu”, jer je ipak neko blizak Stranci slobde i pravde bio direktan učesnik incidenta. Zbog toga, Marko Bastać od Istinomera dobija ocenu – neistina.