Naprednjaci nemaju program

Božidar Delić o svojoj bivšoj partiji, Srpskoj naprednoj stranci. (Fonet, 28. 2. 2011. godine)
„Kakva je to politika SNS to saznajem najčešće od vas novinara, kakva je ideja i ideologija SNS – nje nema…ona nema ni program.“

Kada se posle dve i po godine od napuštanja Srpske radikalne stranke i pristupanja SNS-u poslanik Božidar Delić predomislio, odlučio je da se vrati u tabor Vojislava Šešelja. Tom prilikom oštro je kritikovao svoje dotadašnje partijske kolege. Na obraćanju novinarima u Skupštini Srbije rekao je da SNS nema ideologiju, ni program, odnosno da ga ima samo na engleskom jeziku. Da li ijedna partija u Srbiji ima ideologiju teško je utvrditi, ali je lako otkriti da li ima program.

Istinomer se najpre usmenim putem obratio čelnicima Naprednjaka sa pitanjem da li bi nam poslali svoj program. Rečeno nam je da on postoji na sajtu SNS-a. Tamo je, međutim, istaknuto samo 10 principa delovanja Naprednjaka, ali ne i program stranke.

Novinari Istinomera su se zatim tri puta obratili pisanim putem Srpskoj naprednoj stranci (7. i 11. marta i 7. aprila 2011.) sa molbom da nam, na bilo koji način, omogući da utvrdimo da li program postoji ili ne. Ni na jednu od tih molbi Naprednjaci nisu odgovorili.

Izjava koju je zamenik predsednika SNS, Aleksandar Vučić, dao na mitingu u Zrenjaninu 26. marta takođe govori u prilog tome da njegova stranka još nema program.

„Na mitingu SNS 16. aprila u Beogradu izložićemo program i platformu stranke.“

Beta, 26. 3. 2011. godine

S obzirom na to da nam SNS nije dostavila svoj program ni na srpskom, ni na engleskom jeziku, da niko od njenih čelnika nije javno prikazao taj dokument, kao ni da istraživački tim Istinomera nije uspeo da pronađe taj dokument, smatramo da program ne postoji. Nastup Aleksandra Vučića na mitingu 16. aprila samo je učvrstio tu tezu.

Kako nismo uspeli da utvrdimo da li SNS ima ideologiju, izjavu poslanika Delića ocenjujemo kao „poluistinu“.