Nakon incidenta sa dronom, mi smo reagovali hladne glave

Ministar Selaković o događajima nakon incidenta na utakmici Srbija – Albanija (TV Pink 3, specijalna emisija „Terorizam u Parizu“, 14. 11. 2015. godine)
“Čak i u takvoj vrsti opasnosti, čak i kad je takva provokacija bila u pitanju, da su naši građani poslušali svoju državu, apsolutno racionalno i razumno reagovali posle toga, da nije bilo rušenja, lomljave, paljenja, izazivanja incidenata. Dakle, očito je da je to bila jedna smišljena provokacija, na tu smišljenu provokaciju mi smo reagovali hladne glave.“

Gostujući u specijalnoj emisiji TV Pink, povodom terorističkog napada u Parizu, ministar pravde Nikola Selaković komentarisao je i ponašanje građana Srbije nakon puštanja drona sa zastavom “velike Albanije” na fudbalskoj utakmici Srbija – Albanija. Ministar Selaković je posebno istakao da su se građani sa tom provokacijom suočili “hladne glave” i “poslušali državu”, odnosno da nisu pravili incidente prema svojim sugrađanima drugih nacionalnosti.

To, međutim, nije tačno, s obzirom da se neposredno posle incidenta na prekinutoj fudbalskoj utakmici, u Vojvodini dogodilo više ozbiljnih napada na privredne objekte u vlasništvu Albanaca, Goranaca i Bošnjaka. U Novom Sadu, Staroj Pazovi, Vršcu i Somboru demolirano je i kamenovano sedam lokala i pekara, dok je na jednu bačen molotovljev koktel, ali na sreću povređenih nije bilo.

RTV, 17. 10. 2014. godine
“U Novom Sadu noćas je demolirano nekoliko lokala čiji su vlasnici Albanci i Bošnjaci. Demolirana je pekara „Evropa“, koja se nalazi na Bulevaru Cara Lazara, pekara „As Pek “ je izgorela, a kamenovan je i lokal „Baš ćevap“. Takođe, tri pekare u Vršcu oštećene su sinoć i pričinjena je manja materijalna šteta, ali nema povređenih, rekao je Tanjugu portparol Policijske uprave Pančevo Jovica Antonić.”

Povodom učestalosti ovih napada predsednik vlade Aleksandar Vučić je rekao da imovina svakog građanina Srbije mora da bude zaštićena, kao i da će nadležni organi u tim slučajevima oštro reagovati.

RTV, 14. 10. 2014. godine
“Mi ne smemo da se ponašamo kao albanski provokatori koji su one večeri pokušali da izazovu incident i zapale celu Srbiju i unesu nestabilnost u regionu. U pitanju su naši građani koji rade i redovno plaćaju porez i mi ćemo im garantovati punu sigurnost. Pozivamo sve da nikakve akte protiv njih ne čine, jer to su kriminalni akti i država će reagovati tako što će zaštititi svoje građane“, rekao je Vučić za Radio-televiziju Srbije.

Eva Vukašinović, zamenica pokrajinskog ombudsmana zadužena za nacionalne manjine izjavila je da smatra “da napadi nose u sebi elemente krivičnih dela, ugrožavanja života i izazivanja nacionalne netrpeljivosti“, kao i da je vlasnik pekare “Evropa” zaštitu tražio posle prvih napada na pekare čiji su vlasnici Albanci i da je poslao dopis policijskoj stanici na Limanu i Policijskoj upravi Novi Sad.

B92, 17. 10. 2014. godine
„Prema njegovim rečima, policija je odgovorila da nema dovoljno patrolnih vozila i kapaciteta da ga obezbedi. Sa ovom informacijom koju sam dobila nisam zadovoljna.”

Epilog suočavanja sa provokacijom “hladne glave”, kako je to rekao ministar Selaković, nakon incidenta na utakmici Srbija – Albanija, je 62 saslušane i 11 privedenih osoba zbog napada na lokale u vlasništvu Albanaca i Goranaca.

TV Pink, 20. 10. 2014. godine
„Preduzimamo apsolutno sve moguće mere da pokažemo da je Srbija bezbedna zemlja“, rekao je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović  

Ustanovljeno je da je za oštećenje pekare iz Novog Sada odgovoran L.P. (21), pekaru u Bečeju napao je P.A. (18), pekaru u Somboru oštetio je T.N. (19), a napadači na dve pekare u Banovcima su B.S. (18) i D.N. (24). 

Novosadska policija pronašla je i dvojicu 16-godišnjaka za koje se sumnjalo da su razbili izlog na pekari „Evropa“ u Novom Sadu, protiv kojih je, nakon što ih je saslušao viši javni tužilac, uz prisustvo advokata i roditelja, najavljeno podnošenje krivične prijave zbog izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti.
Bojan Kostreš, potpredsednik LSV-a, smatra da je neophodan i sudski epilog, kako bi osuda ovakvih postupaka bila jasna i nedvosmilsena i sprečeni novi napadi u budućnosti:

RTS, 23. 10. 2014. godine
„Prvi put svi kažemo – bilo je dosta. I sada, ako ove policijske istrage koje su uglavnom završene, ne dobiju sudski epilog, a taj sudski epilog ne bude jasna osuda ljudi koji nisu razbili prozor nego su izazivali versku i nacionalnu netrpeljivost, i ako oni ne budu za to osuđeni, ja se bojim da ćemo mi ponovo, nekom novom prilikom, imati slične scene“, istakao je Kostreš.

Zbog svega navedenog što se dogodilo u Vojvodini nakon incidenta na fudbalskoj utakmici Srbija – Albanija, izjavu ministra Selakovića “da su naši građani poslušali svoju državu, apsolutno racionalno i razumno reagovali posle toga, da nije bilo rušenja, lomljave, paljenja, izazivanja incidenata” ocenjujemo sa Neistina.