Nadoknada u humanitarne svrhe

Generalni direktor Srbijagasa o nadoknadi koju dobija u Jugorosgasu. (Press, 3. 4. 2009. godine)
“Ne znam koliko iznosi nadoknada u ‘Jugorosgasu’ jer ništa nisam ni dobio, ali sve što dobijem ide u humanitarne svrhe.”

Kada je srpska javnost saznala da nadoknada za članstvo u Upravnom odboru ove srpsko-ruske firme, preko koje naša država kupuje gas, iznosi vrtoglavih 10.000 evra, Bajatović je tada najavio da će prvi novac koji bude dobio „otići“ Dečjem selu u Novom Sadu.

„Sledeća nadoknada biće uplaćena bolnici u Tiršovoj, a treća jednom porodilištu u Srbiji. Imam spisak prvih šest ustanova kojima će biti uplaćen ovaj novac, a kopije uplatnica biće na sajtu „Srbijagasa“. Ukoliko sumnjate, moći ćete da vidite i originalne račune, jer ni na kraj pameti mi nije da uzmem ni evro od tog novca„, rekao je Bajatović, direktor „Srbijagasa“.

Dušan Bajatović je svoje obećanje ispunio početkom februara kada je na konferenciji za štampu objavio da je u humanitarne svrhe uplatio 6,5 miliona dinara odnosno oko 66.000 evra. Dvadeset pet porodica dobilo je novčanu pomoć u iznosu od po 100.000 dinara, a Dečija bolnica u Tiršovoj, Porodilište u Novom Sadu, Dečije selo u Sremskoj Kamenici i KBC Dragiša Mišović u Beogradu pomoć od po milion dinara.

Imao sam dilemu da li bi trebalo napraviti jedan ovakav skup, ali su mi saradnici rekli da će to biti podsticaj iza druge i nadam se da će zaista biti tako„, rekao je Bajatović uz napomenu da je sam izabrao četiri institucije kojima je uplatio novac.

Fonet, 6. 2. 2010. godine

Ukoliko su informacije o visini nadoknade za članstvo u ovom UO s početka priče tačne i da iznose 10.000 evra, prostom računicom se može izračunati da je Bajatović do sada za to angažovanje zaradio 100.000 evra. Iako je rekao da će sav taj novac nameniti u humanitarne svrhe, on je, zasada, obznanio da je darovao oko 66.000 evra.

Pored toga, osim izveštaja sa konferencije za novinare na kojoj je Bajatović uručio novac odabranim građanima i insistucijama, na sajtu „Srbijagasa“ nismo uspeli da nađemo podatke o računima koje je obećao.

I pored toga Istinomer smatra da je za srpsko društvo, nenaviklo, na darežljivost političkih funkcionera ovo bio human gest. Zato ga ocenjujemo kao „ispunjeno obećanje“, u nadi da će biti podsticaj i drugim članovima raznih upravnih odbora, koji i pored plata koje primaju po drugim osnovama, celokupne nadoknade iz UO zadržavaju za sebe.