Može dijalog a može i rat

Potpredsednik Vlade Srbije o dijalogu sa Prištinom. (Tanjug, 18. 4. 2011. godine)
„Treba nastaviti razgovore sa Prištinom o svim važnim temama. Sve u svemu, bolje je razgovarati nego ratovati.“

U zavisnosti od dešavanja na Kosovu, menjaju se i izjave Dačića po pitanju dijaloga sa Prištinom. Tako je početkom 2011. on izjavljivao kako je „srpska strana spremna za pregovore Beograda i Prištine i želi da razgovori počnu što pre“ (Blic, 9. 2. 2011. godine)

Nakon što je tokom tog leta došlo do pucnjeva na prelazima na severu Kosova i postavljanja barikada, pregovori dve strane su stopirani. Tada se i Dačićeva retorika promenila.

„Srbija neće moći da gleda zatvorenih očiju ako Vlada Kosova upotrebi silu prema Srbima na severu Pokrajine… Mi ne želimo da ratujemo, ne želimo da se svađamo sa bilo kime, a želimo da branimo svoju zemlju i svoj narod.“

Beta, 3. 10. 2011. godine

„Odbijanje rata kao mogućnosti bila bi pogrešna poruka Tačiju zato što je potrebna ravnoteža straha zbog bezbednosti u regionu. Tači mora da zna da napadom na Srbe na Kosovu napada i Beograd. Srbija to ne može i neće mirno da gleda.“

Press, 24. 11. 2011. godine

I sada, kada je ponovo pokrenuto pitanje dijaloga sa Prištinom i kada se premijer Srbije pominje kao vođa pregovara, njegove izjave pokazuju da on ostavlja kao mogućnost obe opcije – i mirne i oružane.

„Premijer je naglasio da Srbija želi mirno rešavanje svih problema, pa i kosovskog, ali je ukazao i na činjenicu da je prošle noći došlo do incidenta na administrativnoj liniji kod mesta Dobrosin. On je rekao da, dok se govori o dijalogu, sa kosovske strane se puca na srpsku policiju, a pošto istražni organi Srbije ne mogu da pređu administrativnu liniju i obave uviđaj, još nije utvrđeno ko je pucao.

‘Dokle tolerancija?’, upitao je Dačić i podvukao da nije sporno da Srbija želi dijalog.“

Tanjug, 8. 10. 2012. godine

Pošto je Dačićev stav po pitanju dijaloga sa Prištinom podložan promenama Istinomer mu daje ocenu „nešto između“.

Naslovna fotografija: FoNet/MOD