Moguća pojeftinjenja

Ministar trgovine o cenama. (Beta, 2. 1. 2013. godine)
"Za očekivati je da ćemo imati više proizvoda po pristupačnijim cenama na tržištu. Ne možemo reći da li će i koliko biti pojeftinjenje, sve zavisi do ponude."

Na samom početku 2013. godine ministar Ljajić je poručio da se u ovoj godini smanjuju carine na određene industrijske i prehrambene proizvode i da bi to moglo da znači i „pojeftinjenje nekih proizvoda“. On je takođe naglasio da „ne očekuje drastična poskupljenja“

Ipak, kućna hemija i sredstva za higijenu od početka godine poskupeli su u proseku osam odsto. Prema podacima Službenog glasnika, cene maloprodajnih proizvoda i usluga u aprilu 2013. godine, u odnosu na mart 2013. godine, u proseku su povećane 0,8%. Potrošačke cene u aprilu 2013. godine, u odnosu na decembar 2012. godine povećane su za 1,9%. Najveći rast cena zabeležen je za hranu i bezalkoholna pića, rekreaciju i kulturu, restorane i hotele, zdravstvo, i odeću i obuću. 
Pad cena zabeležen je u kategorijama: transport, nameštaj, pokućstvo, kao i komunikacije i obrazovanje. Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale. 
Iako je ministar Ljajić izrazio više svoje očekivanje nego tvrdnju, ostaje činjenica da ga njegova funkcija obavezuje na odgovornost u davanju predviđanja. Takođe, veliki broj roba i usluga koje su poskupele u prethodnom periodu jesu iz oblasti na koje država direktno utiče – poput cena grejanja ili novih ličnih dokumenata. 
Zbog toga je ocena Istinomera „neispunjeno“.