Mleko (ni)je ispravno

Ministar poljoprivrede o ispravnosti domaćeg mleka. (Večernje novosti, 9. 2. 2013. godine)
„Domaće mleko se redovno kontroliše i potpuno je ispravno.“

Nakon što je u Hrvatskoj otkriveno da u mleku proizvođača „Dukat“ i „Vindija“ ima kancerogene supstance aflatoksin, nadležni u Srbiju su uveravali da na domaćem tržištu nema zaraženog mleka. Ministar poljoprivrede je tada izjavio da zaraženo mleko nije uvoženo iz Hrvatske, a da u manjim količinama uvezenim iz BiH nije bilo aflatoksina. Takođe, Knežević je garantovao da se domaće mleko redovno kontroliše i da je potpuno ispravno.

Deset dan kasnije ispostavilo se da je i u BiH pronađen aflatoksin u mleku i da među povučenim proizvodima ima i onih iz Srbije. Istog dana vojvođanski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić objavio je analizu domaćih mleka, a rezultati su pokazali da od 35 uzoraka u čak 24 ima aflatoksina u količini višoj nego što je dozvoljeno (0,050 μg/kg).

Potom se ministar Knežević ponovo obratio javnosti i rekao da je mleko u Srbiji bezbedno za upotrebu, ali da su određene količine mleka povučene sa tržišta. Sutradan je objavljeno da je čak 46 različitih vrsta mleka, koja potiču iz šest mlekara, slonjeno sa rafova zbog sumnje nа prisustvо аflаtоksinа. Verovatno da nema onoga ko se nije u tom trenutku zapitao „ako je ispravno i bezbedno, što ga povlače iz prodavnica?“.

I stručnjaci iz oblasti hrane su ukazali na to da situacija nije za šalu.

„Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu Mihajlo Ostojić rekao je da je zdravlje ljudi ugroženo i da bi trebalo učiniti sve da se zaražena stočna hrana zameni ispravnom…Profesor Fakulteta veterinarske medicine Radmila Resanović ukazala je da i ona količina aflatoksina u mleku koja je dozvoljena, 0,05 mikrograma po litru, predstavlja opasnost za zdravlje ljudi.“

Blic, 21. 2. 2013. godine

Uskoro bi trebalo da stignu i rezultati iz drugih laboratorija u koje su postati uzorci sumnjivog mleka. No, već sada se može se konstatovati da domaće mleko nije potpuno ispravno kako je to Knežević tvrdio. U nekima od njih su vrednosti aflatoksina su bile daleko iznad propisanih vrednosti. Ipak, pošto se stvar ne može generalizovati i kako u prodavnicama ima i ispravnog mleka, ministar dobija ocenu „skoro neistina“.