Mladić u Hagu je pitanje dana…godinama

Tužilac za ratne zločine o hapšenju Ratka Mladića. (B92, 03. 01. 2009. godine)
„Očekujem da se ove godine završi saradnja sa Tribunalom i da bude uhapšen Ratko Mladić.“

Optimistične izjave, poput ove, o hapšenju Mladića, tužilac Vukčević daje još od 2006. godine. Tada nas je uveravao da su na tragu haškom beguncu i da se krug oko njega vidno sužava.

„Pitanje je dana kada će biti uhapšen Ratko Mladić. Locirali smo mrežu pomagača.“

Beta, 12. 10. 2006. godine

Mladić je, međutim, ostao na slobodi. Dve godine kasnije, izručenje Radovana Karadžića je, čini se, dodatno ohrabrilo Vukčevića, pa je nastavio sa najavama o skorašnjem hapšenju preostalih haških optuženika.

„Očekujem da će Ratko Mladić uskoro biti uhapšen.“

AP, 28. 08. 2008. godine

Ni od toga ništa ne bi. I 2009. godinu tužilac za ratne zločine je počeo sa najavom o pronalaženju odbeglih i završetku saradnje sa sudom do kraja godine.

„Očekujem da će Mladić biti uhapšen do kraja godine. Akcioni tim i državni vrh svakodnevno i uporno rade na ostvarenju konačnog cilja – da lociramo, uhapsimo i predamo Tribunalu Ratka Mladića i Gorana Hadžića.“

Večernje novosti, 25. 08. 2009. godine

„Mi smatramo da ćemo do kraja godine da završimo posao.“

B92, 22. 09. 2009. godine

S obzirom na to da je Vukčević tokom 2009. više puta prognozirao hapšenje Mladića do kraja godine i da se to još nije dogodilo, Istinomer mu daje ocenu neispunjeno obećanje.

Da li je Vukčevićev optimizam splasnuo ili je, pak, on shvatio da je besmisleno da pogađa kada će uslediti hapšenje, tek tužilac je, u međuvremenu, prestao da govori o datumima.

„… Mi radimo sve što je u našoj moći da završimo taj posao, a kada ga završimo, javićemo vam. Da li ima pomaka, koliko smo mu blizu ili daleko, ne bih licitirao. To isto važi i za Gorana Hadžića, jer Srbija je odavno zakasnila.“

Press, 25. 09. 2009. godine