Miloševićeve tamničare na sud!

Lider SPS-a o odgovornima za hapšenje Slobodana Miloševića. (Press, 11. 3. 2007. godine)
„Zahtevamo i da se osude oni koji su odgovorni za Miloševićevu smrt. To su političari koji su ga izručili Hagu i svi iz Haškog tribunala koji ga nisu odgovarajuće lečili. Tražimo i da prestane politički progon njegove porodice i da im se dopusti povratak u zemlju.“

Na godišnjicu smrti Slobodana Miloševića predsednik SPS-a, Ivica Dačić, istakao je da njegova stranka zahteva da se osude odgovorni za Miloševićevu smrt i da prestane „politički progon njegove porodice i da im se dopusti povratak u zemlju“.

„Lider SPS-a Ivica Dačić poručio je onima koji, kako je rekao, nagađaju s kim će SPS u koaliciju posle izbora da će to biti jedino oni koji će ‘prekinuti progon porodice Milošević’.“

Politika, 9. 4. 2008. godine

Nakon izbora SPS je ušao u koaliciju sa strankama okupljenim oko DS-a. Već prvih dana nakon formiranja nove Vlade Srbije, Dačić nije više tako eksplicitno govorio o potrebi procesuiranja odgovornih za smrt Slobodana Miloševića ni o „progonu njegove porodice“.

Vaš kolega Milutin Mrkonjić je u jednom momentu poručio da Dragoljub Milanović treba da se amnestira, kao i da progon porodice Milošević mora da prestane.

– Mislim da to nije deo bilo kakvog koalicionog sporazuma. U razgovorima se nismo bavili nijednim od ovih pitanja. Milanović se nalazi u drugom delu izdržavanja kazne i mislim da može da koristi ona prava koja mu po zakonu pripadaju.

Postoji policijska poternica za Markom Milošević i Mirom Marković. Ako stupe na tle naše države, da li vi šaljete policiju da ih hapsi?

– Oni sigurno neće doći na teritoriju ove države pod tim uslovima.

Jeste se čuli sa Mirom Marković u poslednje vreme?

– Ne. Oni se nisu namerno mešali u ove stvari da ne bi ispalo da oni na neki način navijaju za jednu ili drugu stranu. S druge strane, ono što je bitno, kao što niko ne treba da traži od SPS da se odriče Miloševića, tako ni mi ne tražimo da se odriče svojih predsednika. To je za nas istorija.“

Standard, 11. 7. 2008. godine

Ni u narednim godinama Dačić nije, makar ne javno, zahtevao osudu „onih koji su odgovorni za Miloševićevu smrt“ niti je pominjao njegovu porodicu.

Zbog toga ga ocenjujemo kao nedoslednog.

(Naslovna fotografija FoNet)