Mi volimo krizu i kriza voli nas

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja o svetskoj krizi. (Dnevnik, 16. 10. 2008. godine)
„Srbija iz ove velike svetske finansijske krize izlazi neokrnjena, jedna smo od retkih država koja nije morala da potroši nijedan dinar za spasavanje finansijskih institucija. S druge strane, pokazalo se da je naša restriktivna monetarna politika postojana zaštita od ulaska kriza poput aktuelne.“

Dok je većina svetskih država sve dublje tonula u krizu, proglašavala recesiju i vapila za pomoć od MMF-a, srpski ministar ekonomije smelo je prognozirao da to nije ništa i da će nas ta pošast zaobići. Da Dinkić nije slučajno izjavio tako nešto potvrđuje i to što je nekoliko dana kasnije otišao korak dalje – dok Amerika i EU grcaju pod bremenom krize, Srbija ne da će joj odoleti, već će i profitirati.

Srbija, zajedno sa Kinom, i pored velike finansijske i ekonomske krize u svetu, ima veliku šansu da u 2009. bude izuzetno privlačna za strane investitore. Nezapamćena finasijska kriza u svetu najpre je zahvatila SAD, potom razvijene zemlje EU, dok su najmanje efekata imale naša zemlja i Kina, koje beleže visoke stope rasta. Očekujem da će veliki evropski proizvođači, u potrazi za stabilnim profitom, seliti svoj kapital iz drugih evropskih zemalja u Srbiju, jer se pokazalo da strani finansijeri u Srbiji nisu zabeležili gubitke.

24 sata, 23. 10. 2008.

„Ako Dinkić kaže, onda mora da je tako“ pomislio je dobar deo srpskih čelnika i počeo horski da ponavlja mantru „kriza je šansa, kriza je šansa…“:

U ovakvoj svetskoj finansijskoj krizi i mogućoj recesiji, nalazi se šansa za Srbiju, za ubrzani razvoj i zato je ključno pitanje za Srbiju, narednih nekoliko meseci pitanje budžeta. Posledice globalne finansijske krize mogu se prevazići, ukoliko budžet bude stabilizujući.

predsednik Srbije Boris Tadić, Večernje novosti, 21. 10. 2008.

Srbija bi u uslovima ekonomske krize, ipak, mogla da pronadje novo mestu u budućim globalnim ekonomskim odnosima. To su u ranijim ekonomskim krizama uspeli da urade Singapur i Irska. U uslovima krize mnoge zatečene pozicije se ponovo preispituju, pa je to šansa i za neke manje zemlje.

potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić, Borba, 28. 10. 2008.

Sadašnja kriza, i pored svih problema koje je donela, predstavlja šansu za zemlje srednje i istočne Evrope da krenu putem stabilnijeg privrednog rasta

guverner NBS Radovan Jelašić, Wall Street Journal 22. 7. 2009. godine

I ? Jesmo li iskoristili krizu ?

Te 2009. godine kriza nas je opalila kao i sve ostale. I najveći investitori u Srbiji (poput US Steel) su zaustavili proizvodnju ili otpuštali radnike (Philip Morris i BAT). Proizvodnja i potrošnja su se stmoglavile, predlog državnog budžeta je posle višenedeljnog usaglašavanja sa MMF-om i kašnjenja više od mesec dana usvojen na jedvite jade, radovali se obećanom ruskom kreditu kao slamci spasa, a Mlađan Dinkić je od Istinomera dobio ocenu – neispunjeno obećanje.