Mediji su slobodni, meni baš svi postavljaju pitanje

Predsednik Srbije o slobodi medija. (Telegraf.rs, 5.2.2020.)
“Mediji su slobodni, meni baš svi postavljaju pitanje.”

Odgovorajući na pitanje koje mu je stiglo – kada će mediji biti slobodni, Aleksandar Vučić je odgovorio da on misli da jesu, kao i da njemu – svi postavljaju pitanje. On je odgovarao uživo na pitanja koja su mu slali građani na društvenim mrežama, a sve to prenosio je portal telegraf.rs.

“To obično ljudi politički koriste i zloupotrebljavaju… Nije to pitanje za mene, već za vlasnike medija”, prokomentarisao je Vučić.

Kao što je Istinomer već pisao, Predsednik Srbije često za sebe voli da kaže da nikada nije uvredio nekog novinara ili odbio da odgovori na neko pitanje. Međutim, protiv te tvrdnje govore brojni – zabeleženi – primeri. Na osnovu njih se vidi kako Vučić govori novinarima Istinomera, N1, Insajdera, BIRN-a i KRIK-a Vučić da njihovi mediji podržavaju “one u čije vreme su propale fabrike i preduzeća”, pa umesto odgovora na pitanja od javnog značaja skreće sa teme. 

Izbegava da direktno odgovori, baveći se uspesima aktuelne vlasti i prozivkom bivše, što sve zajedno ne govori u prilog tvrdnji da između predsednika Srbije i svih novinara vlada fer odnos. Iz kabineta predsednika, ni povodom ove teme, nisu nam ništa odgovorili.

Zbog toga, predsednik Vučić za izjavu da su mediji slobodni, a da njemu svi postavljaju pitanja, dobija ocenu – zloupotreba činjenica.

Pritom, na sastanku u Skupštini Srbije krajem oktobra 2019. godine, kopredsedavajuća delegacije Evropskog parlamenta, Tanja Fajon rekla je da je brine situacija sa slobodom medija u Srbiji. Ona je podsetila da je u prošlom izveštaju Evropska komisija konstatovala da nije bilo nikakvog napretka u toj oblasti. Istakla je tada da joj je žao što vidi da Srbija ne napreduje i da je brinu informacije o nasilju i zastrašivanju novinara. Ona je u poslednjoj poseti Beogradu, opet naglasila na čemu mora da se radi – “sloboda medija, sloboda medija, sloboda medija”.

Za izjave o medijima, Vladimir Orlić iz SNS je dobio ocenu – zloupotreba činjenica, pošto je krajem oktobra 2019. godine rekao da je sloboda medija u Srbiji veća nego 2012. godine. Međutim, kako je Istinomer pisao, ispostavilo se da nije tačno da smo napredovali na listi “World press Freedom Index”, već naprotiv, pali smo za deset mesta. Jeste da smo u istoj kategoriji država sa SAD na Ekonomistovoj listi, kao što je Orlić izjavio, ali je razlika skoro 40 mesta, u korist SAD-a. Istina je da je manji broj fizičkih napada na novinare nego 2012, ali je isto tako broj ukupnih napada na novinare drastično veći nego tada.