Medicinarima smo povećali plate za 50 odsto, zaposlili još 14.000

 Pismo penzionerima, maj 2020.
11. 6. 2020.
Teme / Ocene: Poluistina
“Mere koje smo preduzeli i nemerljiva ulaganja koja smo imali prethodnih godina, u cilju unapređenja našeg zdravstva pokazali su se na delu. Na primer, povećanje plata lekarima i medicinskim sestrama od prosečno 50 odsto, novi Klinički centar u Nišu, KBC ‘Dragiša Mišović’, 14.000 novozaposlenog medicinskog osoblja u poslednje tri godine.” 

U pismu upućenom penzionerima predsednik Srbije Aleksandar Vučić naglasio je važnu ulogu medicinskih radnika i istakao je da je država „preduzela mere” i imala „nemerljiva ulaganja” u oblasti zdravstva. 

… mere koje smo preduzeli i nemerljiva ulaganja koja smo imali prethodnih godina, u cilju unapređenja našeg zdravstva pokazali su se na delu. Na primer, povećanje plata lekarima i medicinskim sestrama od prosečno 50 odsto, novi Klinički centar u Nišu, KBC ‘Dragiša Mišović’, 14.000 novozaposlenog medicinskog osoblja u poslednje tri godine”, navedeno je u pismu.

Proveravajući tačnost ovih podataka, Istinomer je došao do informacije da je deo o platama lekara i medicinskih sestara, koje su povećane za oko 50 odsto – tačan.

Naime, Vladimir Vučković iz Fiskalnog saveta za Istinomer ističe da su oba zanimanja imala povišice plata 2016, 2017, 2018. i 2019. godine, i da, uključujući i poslednje povećanje iz aprila ove godine, povećanje zarada prosečno iznosi oko 50 odsto.

Kumulativni rast plata u ovom periodu je iznosio skoro 43 odsto za lekare i skoro 52 odsto za medicinske tehničare”, precizira Vučković.

S druge strane, prema podacima o broju zaposlenih u zdravstvu koje objavljuje Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, ne vidi se porast novozaposlenih. Iako je poslednja objava bila na samom kraju 2018. godine, Vladimir Vučković zapaža trend smanjenja zaposlenih u zdravstvu.

Povezan sadržaj

Da bismo utvrdili koliko je novozaposlenih, bitno je uzeti u obzir i broj kadrova koji dolaze, ali i onih koji odlaze. Brojke iz Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja pokazuju da je od decembra 2016. godine zaključno sa decembrom 2019, broj zaposlenih u zdravstvu zapravo smanjen za oko 1.800 ljudi. 

Ako pretpostavimo da je izjava o 14.000 novoprimljenih radnika u zdravstvu tačna, to znači da je još više radnika, skoro 16.000 njih, istovremeno napustilo ovaj sektor”, zaključio je Vučković.

Prema tome, budući da je deo izjave da su plate lekara i medicinskih sestara povećane za oko 50 odsto tačan, ali da se u drugom delu izjave, da je u zdravstvu zaposleno 14.000 novih radnika, za šta i nema javno dostupnih podataka, zanemaruje broj kadrova koji su napustili naš zdravstveni sistem, izjavu predsednika Vučića ocenjujemo kao – poluistinu

 

Naslovna fotografija: Istinomer/Zoran Drekalović