Ljudi nam veruju, sve smo ispunili

Gradski menadžer o ispunjenim obećanjima. (Tanjug, 20. 5. 2018.)
“Građani imaju poverenja u sadašnju vlast, jer sve što smo obećali smo uradili.“
Gradski menadžer Goran Vesić koji nedavno posetio naselje Kneževac u opštini Rakovica, ispričao je, tada, novinarima da je sa stanovinicima razgovarao o infrastrukturnim problemima. 
Rekao je da predstavnici gradske vlasti imaju običaj da svakog vikenda obilaze neko drugo naselje i u dogovoru sa građanima prave planove u rešavanju njihovih problema. 
Pohvalio se tom prilikom Vesić da građani veruju sadašnjoj vlastima u Beogradu, jer je, tvrdi, uradila sve ono što je obećala, za razliku od “onih prethodnih“. Istina, aktuelna gradska vlast odnela je ubedljivu pobedu na proteklim lokalnim izborima u Beogradu.
Međutim, statistika Istinomera, koji redovno prati sva obećanja predstavnika vlasti demantuje gradskog menadžera. Iza Vesića ostaju brojna neispunjena ili samo polovično ispunjena obećanja. 
Da pobrojimo neka od njih.
Krajem novembra prošle godine gradski menadžer je tvrdio da će prve dve stambene kule Beograda na vodi biti useljene u martu 2018. Rok je probijen, a Istinomer je 25. maja ponovo posetio gradilište i zatekao skele na zgradama, što znači da još nisu završeni radovi, a samim tim objekti nisu mogli da budu useljeni. Probijen je i rok koji je nešto pre Vesića zacrtao, bivši gradonačelnik i novopostavljeni ministar finansija Siniša Mali, koji je obećao da će prvi stanari u kule ući u aprilu ove godine.
*
Stambene kule Beograda na vodi 25. maja / Foto: Istinomer/Zoran Drekalović

Na dugačkoj listi Vesićevih neispunjenih obećanja jeste i ono iz februara 2016. da će projekat rekonstrukcije Centralne kule u Starom sajmištu biti završen do kraja te godine, a da će sama rekonstrukcija, konačno, posle višegodišnjih odlaganja, početi 2017. Od Istinomera je za ovu tvrdnju u aprilu 2017. dobio ocenu “neispunjeno”. Prošlo je od tada više od godinu dana, a rekonstrukcije još nema na vidiku, u šta smo se uverili i na terenu. (U međuvremenu je tamo, pred lokalne izbore u Beogradu bio postavljen bilbord naprednjaka, što je izazvalo oštre reakcije u javnosti) 

*
Centralna kula na Starom sajmištu 25. maja / Foto: Istinomer/Zoran Drekalović

Nismo videli ni obećani konkurs za izgradnju dečjeg igrališta koje bi trebalo da predstavlja spomenik Dušku Radoviću. Podsetimo, Vesić je najavio da će biti raspisan do kraja 2016. godine, zbog čega je, takođe, dobio etiketu “neispunjeno”.

Da je gradski menadžer “u svađi” sa planovima mogli smo da vidimo i kada nije ispunio obećanje iz marta 2014, kada je najavio da ćemo dobiti projekat za rekonstrukciju Muzeja grada Beograda do kraja iste godine, što se nije dogodilo. Idejno rešenje za budući izgled muzeja videli smo tek tri godine kasnije – u januaru 2018. Tada je gradski arhitekta Milutin Folić izjavio da će sama rekonstrukcija početi do kraja godine. Videćemo da li će ova najava biti ispoštovana.
Dok smo projekat za rekonstrukciju muzeja, makar, dočekali, sa otvaranjem pešačke staze na Brankovom mostu nismo bili te sreće. Gradski menadžer je, naime, obećao da će pešaci moći preko staze u oktobru 2014. Teško. Još uvek je, tri i po godine nakon obećanja, zatvorena, a radovi su, pokazuju fotografije snimljene 25. maja u toku.
*
Radovi na rekonstrukciji pešačke staze na Brankovom mostu 25. maja / Foto:  Istinomer/Zoran Drekalović

Kada smo već kod Brankovog mosta, gradski menadžer, ne samo da ne poštuje obećanja, već ima običaj da nas ubeđuje da su se planovi ostvaruju i ranije od predviđenog. Tako je u februaru 2018. godine tvrdio da su radovi na rekonstrukciji mosta zavrešni tri dana pre roka. S obzirom na to da je najavljeni tajming za kraj radova više puta bio probijen, teško da možemo reći da je posao završen pre roka, zbog čega je od Istinomera dobio ocenu “neistina“.

Pobrojani primeri već su i više nego dovoljni da se zaključi da gradska vlast ne ispunjava sve što obeća, no, ima toga još.
Rok je više puta probijen i kada pričamo o usvajanju novog Statuta grada Beograda. Naime, prvo je bilo da ćemo novi statut dobiti do oktobra 2015, pa onda do polovine 2016, zatim do kraja januara 2018, a zatim, kada je, napokon, došao taj januar, usledilo je novo obećanje – statut ćemo doneti odmah nakon gradskih izbora. S obzirom na to da tek čekamo prvu “radnu“ sednicu novoizabranog saziva gradskog parlamenta, jer je do sada održana samo jedna konstitutivna, videćemo da li će, makar, četvrto obećanje biti ispunjeno.
Gradski menadžer reč nije održao ni kada je obećao da će izveštaj o troškovima dočeka Nove 2017. godine objaviti za mesec dana.
Nije ni ovde kraj neispunjenim Vesićevim obećanjima. U maju 2016. je najavio da će rekonstrukcija trga Slavija početi najkasnije za mesec i po dana. Pogađate, rok je probijen. Radovi su počeli tek u avgustu 2017. godine, a kada smo mislili da je jedna od najprometnijih saobraćajnica u Beogradu, konačno, obnovljena, iza radnika su ostale velike građevinske brljotine. 
Gradski menadžer otkrio je da je za napukle ploče kriv izvođač radova, firma “Ratko Mitrović“. Podsećamo, Vesić je ranije tvrdio da ova firma nikada više neće dobiti nijedan posao u gradu, zbog ranijih greški prilikom rekonstrukcije Ulice Vojvode Stepe, što se računa kao još jedno neispunjeno obećanje
No, ni tu se Vesić nije zaustavio. Rekao je da je rok za popravku greški pet dana. Istinomer je, mesec dana, nakon toga, tačnije 24. maja na Slaviji zatekao samo jedan mali deo obnovljenog platoa i na desetine kvadratnih metara na kojima tek treba da se zamene ploče.
*
Radovi na trgu Slavija 24. maja / Foto: Istinomer/Zoran Drekalović

Da su rokovi koje je gradska vlast sama sebi postavila, višestruko probijani Istinomer je, inače, već jednom zbrajao. Na listi linfarstrukturnih projekata koji kasne u julu 2017. godine, između ostalog našli su se rekonstrukcija Ulice Kneza Miloša, izgradnja četiri podzemne garaže u centru Beograda i izmeštanje autobuske stanice. Slična je situacija i danas, gotovo godinu dana kasnije. 

No, nije ovo prvi put da predstavnici gradske vlasti potenciraju da su ispunili sva obećanja. Podsetimo, u novembru 2017. slično je izjavljivao tada gradonačelnik Beograda Siniša Mali, a ispostavilo se da je i to daleko od istine.
Dugačak je, dakle, spisak planova koji nisu realizovani, zbog čega Goran Vesić za izjavu da je gradska vlast ispunila sve što je obećala dobija ocenu “kratke noge”

Naslovna fotografija: FoNet/TV FoNet