Ljudi, mi nemamo veze s izborom Zagorke Dolovac

Narodna poslanica o izboru republičke tužiteljke (Izvor: Otvoreni parlament, 21. juli 2021.)
„A, mi je ne biramo, ljudi. Mi nemamo veze.“

Narodna poslanica SNS Ljiljana Malušić tokom Devetog vanrednog zasedanja (prvog dana) komentarisala je izbor nove/stare republičke javne tužiteljke. Jedna od tačaka dnevnog reda 21. jula bio je upravo Predlog odluke o izboru Republičkog javnog tužioca, koji je podnela Vlada.

Što se tiče izbora gospođe Dolovac, pa apsolutno nemam ništa protiv. Ona je bila toliko uvažena u vreme DOS-a i DS-a, toliko ste je hvalili. Evo, sada treba da izaberemo ženu, odjednom ništa ne valja. Pa, kako je to moguće? Samo zato što je Srpska napredna stranka ponovo bira. A, mi je ne biramo, ljudi. Mi nemamo veze. Ovo su predlozi Visokog saveta sudstva, konkretno za nju republički javni tužioci. Znači, nema veze”, rekla je Malušić.

Mada je poslanica Malušić naglasila kako “oni” nemaju veze sa izborom Republičke javne tužiteljke (iako se nekoliko trenutaka ranije podsetila „da treba da je izaberu“) – pritom, sedeći među drugim poslanicima i stranačkim kolegama, podsetimo se ovlašćenja Narodne skupštine u procesu izbora tužilaca.

Javno tužilaštvo Republike Srbije čine Republičko javno tužilaštvo, apelaciona javna tužilaštva, viša javna tužilaštva, osnovna javna tužilaštva i javna tužilaštva posebne nadležnosti.

Prema Zakonu o javnim tužilaštvima (član 74) – “javnog tužioca, na predlog Vlade, bira Narodna skupština na period od šest godina i može biti ponovo biran”.

“O predloženim kandidatima za Republičkog javnog tužioca pribavlja se mišljenje nadležnog odbora Narodne skupštine. Vlada predlaže Narodnoj skupštini jednog ili više kandidata za izbor na funkciju javnog tužioca.” (Izvor: Zakon o javnom tužilaštvu)

Državno veće tužilaca dostavlja Vladi listu kandidata za izbor na funkciju javnog tužioca.

***

***

Dakle, s obzirom da je Ljiljana Malušić narodna poslanica u Narodnoj skupštini Srbije, a izjavila je da nema veze sa izborom Zagorke Dolovac u danu kada je među temama upravo i izbor javne tužiteljke, ovakva izjava dobija ocenu – kratke noge.

 

 

Foto: Printscreen – Youtube/ParlamentSrbija