Ligaši neće SPS

Potparolka LSV o saradnji sa SPS-om. (Kurir, 9. 7. 2008. godine)
„Nama SPS nije prihvatljiv kao partner, zato mi nismo ni ušli u vladu. Njima je nedostajala jedna sednica ili odluka na kojoj bi se ogradili i odrekli svega što je obeležilo njihovu prošlost.“

Kada je formirana Vlada Mirka Cvetkovića Liga socijaldemokrata Vojvodine, iako je bila deo vladajuće većine u Skupštini Srbije, nije ušla u republičku izvršnu vlast. Objašnjenje ligaša je bilo da socijalisti nisu prihvatlji za njih kao partneri, a portparolka stranke je isticala kako se SPS „nijednim potezom nije ogradio od prethodnog perioda“. (Beta, 5. 7. 2008. godine)

Kada su te jeseni DS i SPS pregovarali o deklaraciji o političkom pomirenju Jerkov je tvrdila da LSV nikada neće pristati na potpisivanje takvog dokumenta.

„LSV je nastala upravo zbog zla koje je SPS tokom devedesetih godina prouzrokovala. Ne postoji način da Liga stavi svoj potpis.“

Politika, 6. 9. 2008. godine

Sa druge strane, u Vojvodini LSV nije bio toliko „gadljiv“ na SPS, pa su u proteklih četiri godine, zajedno sa DS-om, bili partneri na vlasti.

Nakon održanih izbora 2012. godine, rezultati u pokrajini i Novom Sadu pokazuju da će većinu najverovatnije formirati DS, LSV i SPS, što je i sama Jerkov najavila. Od ranije nepodnošljivosti – ni traga.

„Ne odbacujem mogućnost formiranja koalicije sa DS i SPS na nivou grada. SPS je prešao dug put za vreme kog se transformisao u legitimnu proevropsku stranku. Socijalisti su politička opcija koja je ukinula autonomiju Vojvodine, a sada će morati da poštuje sve što je urađeno za nadležnosti Vojvodine u periodu kada nisu bili na vlasti, ukoliko žele u koaliciju. Izgledi su takvi da će SPS biti neophodan za formiranje vladajuće koalicije u Vojvodini, ali u pitanju je stranka koja je prošla veliku transformaciju, od zakletih antievrpoljana do današnjih pozicija.“

Radio 021, 8. 5. 2012. godine

Socijalisti se i dalje nisu odrekli prošlosti koju je Jerkov pre četiri godine isticala, nisu menjali programske smernice, niti vođstvo stranke, ali će ih LSV, i pored svega toga, prihvatiti kao koalicionog partnera.

Ocena „nedosledno“ za potparolku LSV-a.