Aleksandra Jerkov

Rođena je 22. septembra 1982. godine u Novom Sadu. 

U Novom Sadu je završila osnovnu školu i gimnaziju “Jovan Jovanović Zmaj”. Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu završila je Odsek za srpski jezik i lingvistiku. Diplomirala je kao prva u generaciji, 2005. godine. Magistrirala je na studijama evropskih integracija i regionalizma Univerziteta u Gracu. Prošla je nekoliko NDI i IRI obuka, kao i više neformalnih oblika obrazovanja, seminara, škola i treninga o političkom angažovanju.

U periodu 2003. – 2004. godine bila je članica Savetodavnog odbora fondacije FRESTA, odbora koji preporučuje projekte za finansiranje Ministarstvu inostranih poslova Danske. Učestvovala je u izradi Akcionog plana za mlade koji je sproveo Omladinski savet Vojvodine.

Bila je članica LSV od 2000. do 2013. godine. U stranci je obavljala funkciju međunarodnog sekretara Omladine LSV, u periodu februar 2003 – januar 2006. godine. Predsednica Omladine Lige socijaldemokrata Vojvodine i članica Predsedništva LSV bila je od januara 2006. godine. Od 2007. godine bila je portparolka LSV. Posle Kongresa LSV održanog 2008. godine postaje članica IO GO LSV. Bila je i predsednica Stručnog saveta LSV za omladinsku politiku.

Posle izbora 2007. godine, izabrana je za poslanicu Narodne skupštine Republike Srbije, kao i nakon izbora 2008. godine. Poslanica u Skupštini bila je i u sazivu 2012. godine. Posle održanih izbora krajem juna 2012. izabrana je za predsednicu Skupštine grada Novog Sada. Na toj poziciji ostala je samo mesec i po jer smenjena nakon što je došlo do prekomponovanja lokalne vlasti.

U januaru 2013. godine podnela je i ostavku na sve funkcije u Ligi socijademokrata Vojvodine, i pristupila Demokratskoj stranci. Šefica Informativne službe i urednica internet prezentacije Demokratske stranke. 

Portparolka Demokratske stranke. Članica Predsedništva Demokratske stranke. Narodna poslanica u Skupštini Srbije. 

Govori engleski, francuski, ruski i poljski jezik.