Kuće za poplavljene do zime

Direktor Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja o završetku izgradnje kuća. (Istinomer, 16. 11. 2014. godine)
“Do sada je završeno 10 kuća u područjima oštećenim u poplavama. Useljenje u svih 218 kuća se planira do zime, do trenutka kada kalendarski počinje zima.”

Direktor Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja najavio je polovinom novembra da će svi koji građani koji očekuju useljenje u nove kuće, nakon što su stare izgubili u majskim poplavama, biti useljeni u nove domove do dana kada kalendarski počinje zima. Blagojević je još početkom jula najavio da će do 15. oktobra biti završena izgradnja kuća koje su srušene i uništene u poplavama. 

Ipak, direktor Kancelarije je polovinom novembra dao novi rok. On je naglasio da samo prenosi informacije koje dobija od donatora, ali da ponovo daje rok, jer „sada zna da je gradnja krenula“.

Međutim, do kalendarskog početka zime, 22. decembra, završen je samo deo započetih kuća.

„Do 25. decembra izgrađeno je 115 kuća, a završetak preostale 103 planira se do kraja godine, odnosno do 20. januara 2015. godine“, navodi se u odgovoru koji je Istinomer dobio iz Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja.

Neispunjeno obećanje direktora Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja.

Polovinom januara direktor Kancelarije izjavio je da će kuće biti završene do kraja tog meseca.

„Direktor Kancelarije za obnovu i pomoć poplavljenim područjima Marko Blagojević izjavio je danas da se posle poplava u maju i septembru, kada je reč o kućama, posao polako privodi kraju i da će biti završen u januaru.“
Tanjug, 14. 1. 2015. godine

Međutim, posao nije završen ni do kraja januara. Iz Kancelarije za obnovu i pomoć poplavljenim područjima Istinomeru je odgovoreno:

„Do sada su dostavljena 384 pravosnažna rešenja za srušene stambene objekte od lokalnih samouprava. Od toga, 145 rešenja je za isplatu novca i sva su isplaćena zaključno sa 4. februarom. Ostalih 239 rešenja je za izgradnju novog stambenog objekta, što znači da su jedinice lokalne samouprave, u periodu od sredine decembra do današnjeg dana, dostavile 21 novo pravosnažno rešenje za izgradnju novog stambenog objekta. Izgradnja svih stambenih objekata po novim rešenjima je počela. Od 218 stambenih objekata koji su bili u izgradnji pre izdavanja novih rešenja, do danas je završeno 201, dok su, u slučaju preostalih 17 stambenih objekata, u toku finalni, unutrašnji radovi, koji su, tokom januara, bili obustavljeni zbog vremenskih prilika. Dakle do sada je zbrinuto 346 porodica, od ukupno 363 (95%) za koje su, do polovine decembra 2014, jedinice lokalne samouprave izdale pravosnažna rešenja bilo za isplatu novca, bilo za izgradnju nove kuće. I naravno moramo da istaknemo da se broj rešenja odnosi i na kuće koje su stradale i u septembarskim poplavama na Istoku Srbije, ne samo na kuće poplavljene u maju mesecu.“
4. 2. 2015. godine