Kroz Srbiju letos prošlo 12 miliona vozila više nego 2014.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture o broju vozila na autoputevima. (TV Hepi, 28. 8. 2017.)
„Srbija je skoro završila svoj koridor, najkraća smo ruta, ići će se sve više preko nas, 12 miliona automobila više je prošlo ovog leta u odnosu na prethodne tri godine.“
Pre nekoliko dana ministarka Zorana Mihajlović gostovala je u jutarnjem programu TV Hepi, gde je govorila o izgradnji autoputeva, vanrednim kontrolama na gradilištima, rokovima za pojedine deonice na Koridoru 10 i 11. Pohvalila se opet kako imamo 200 kilometara autoputa više nego pre tri godine, iako u stvari imamo 123.5, o čemu je Istinomer već pisao.
Mihajlović je objasnila kako autoputevi neće samo značiti domaćem stanovništvu, već i mnogima koji su do sada zaobilazili našu zemlju, a koji će zahvaljujući srpskim putevima moći značajno da skrate putovanje, a u Srbiji ostave po koju paru. Godišnje smo, kako kaže, zbog toga gubili na desetine miliona evra. Međutim, sada se stvari menjaju, pa je zbog novih autoputeva ovog leta kroz Srbiju prošlo 12 miliona vozila više nego 2014 – kaže Mihajlović. 
Od resornog ministarstva dobili smo odgovor da je na osnovu podataka “Puteva Srbije” (koji inače vrše naplatu putarine na autoputevima) tokom 2014. kroz Srbiju prošlo oko 37 miliona vozila, dok je 2016. prošlo oko 43 miliona. Odgovaraju i da je od početka godine zabeležen dodatni rast:

“U 2017. godini, do sada, kroz Srbiju je prošlo 3.620.721 vozilo više nego za isti period 2016. godine. Procena je da će se do kraja 2017. godine saobraćaj povećati još za oko 2.400.000 vozila, što na nivou 2017. godine iznosi oko 6.000.000 vozila više nego 2016. godine. To nas dovodi do podatka da će u odnosu na 2014. godinu, kroz Srbiju proći oko 12.000.000 više vozila nego u 2014. godini“, navodi se u odgovoru.

Dakle, reč je o proceni da će do kraja ove godine broj vozila biti veći za 12 miliona u odnosu na 2014, iako je ministarka rekla da su vozila u tolikom broju već prošla srpskim autoputevima, i to samo za vreme leta. 

Istini za volju, u istoj emisiji, rekla je i da je ove godine bilo 12 miliona više automobila “u odnosu na 2014”, što će se možda ispostaviti kao tačno, ali se još nije dogodilo, iako ministarka kaže da se “tih 12 (miliona) automobila negde zaustavilo, potrošilo neki novac”. Budući da Mihajlović govori u prošlom vremenu, kao da su sva ta vozila već prošla, a ne da se to očekuje, dobija ocenu “neistina”.
Inače, niko ne spori da je dobro što se grade autoputevi, pa čak i uz sva probijanja rokova, o čemu je Istinomer više puta pisao. Niko ne spori ni da se iz godine u godinu povećava broj vozila na autoputevima. (videti tabelu ispod) Međutim, tu se postavlja još jedno pitanje – da li je broj automobila suštinski veći (naročito automobila iz inostranstva kako ministarka tvrdi) ili sad građani samo koriste neke autoputeve, kojih pre nije bilo.

Ako pogledamo najsvežije podatke Puteva dostavljene Istinomeru, vidimo da je za prvih sedam meseci ove godine autoputevima u Srbiji prošlo oko 3.6 miliona više vozila nego 2016. Od toga 1.4 miliona automobila “otpada” na autoput Beograd-Čačak, odnosno novi put Ljig-Preljina, koji u isto vreme prošle godine nije ni postojao. 
*
Podaci Puteva Srbije dostavljeni Istinomeru / Foto: Printscreen

Pretpostavljamo da su u to vreme sva ova vozila, ili barem većina, išla Ibarskom magistralom, a ne da su hiljade ljudi zapucale iz drugih zemalja da bi se u sred Srbije provozali novim, 40 kilometara dugim autoputem, a zatim nastavili starom, dobrom Ibarskom magistralom.
Ako pogledamo i broj vozila koja ulaze i izlaze u Srbiju od 2014. do danas, ne vidimo neki značajan skok. (videti tabelu ispod) To će reći da je veći broj vozila na autoputevima najverovatnije posledica većeg broja domaćih vozila, koji umesto nekih drugih puteva, koriste autoputeve.
*

Podaci Republičkog zavoda za statistiku o ulazu i izlazu motornih vozila u Srbiju po godinama

Još jednom ponavljamo da je izgradnja autoputeva dobra stvar, kao i evidentan rast broja vozila, zbog čega ni nema potrebe za “prevremenim” preterivanjem sa brojkama. 
 
Naslovna fotografija: Fonet/Vlada Srbije