Kredit za navodnjavanje kreće krajem avgusta

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine na pitanje kada će biti realizovan ugovor o kreditu za navodnjavanje Fonda Abu Dabi. (Blic, 26.8.2015.godine)
“Studija i tenderska dokumentacija nalaze se u fondu, a krajem avgusta predstavnici Vlade će u Abu Dabiju dogovoriti dinamiku i povlačenje sredstava iz fonda”.
Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine najavilo je krajem avgusta da će predstavnici srpske vlade krajem tog meseca u Abu Dabiju dogovoriti dinamiku i povlačenje skoro 100 miliona dolara kredita za navodnjavanje iz Abu Dabi Fonda. Iz ministarstva su naveli i da je urađena studija izvodljivost i razvoja navodnjavanja u poljoprivredi Srbije – I faza.

Blic, 26. avgust 2015. godine
„Studija i tenderska dokumentacija nalaze se u fondu, a krajem avgusta predstavnici Vlade će u Abu Dabiju dogovoriti dinamiku i povlačenje sredstava iz fonda”.

Na pitanje Istinomera upućeno ministarstvu 3. septembra, da li je krajem avgusta i šta dogovoreno sa predstavnicima Abu Dabi Fonda, resorno ministarstvo je 11. septembra uputilo gotovo isti odgovor kao Blicu, s tim da se ovoga puta realizacija kredita očekuje krajem septembra.

“Republika Srbija je u skladu sa rokovima pripremila projekte i listu projekata sa tenderskom dokumentacijom dostavila Fondu Abu Dabi. Lista projekata iz Studije izvodljivosti Razvoja navodnjavanja u poljoprivredi Srbije – I faza sa tenderskom dokumentacijom nalazi se u Abu Dabiju, i do kraja tekućeg meseca očekujemo njeno odobravanje”, stoji u odgovoru Istinomeru.

Kako navode  iz Ministarstva, cilj izrade Studije izvodljivosti je dobijanje osnova za donošenje odluke o pokretanju kreditne linije Abu Dabi Fonda za razvoj. Kreditna linija je namenjenja za finansiranje projekata za navodnjavanje na površini od 28.000 ha.  Istinomer je takođe tražio na uvid pomenutu Studiju, ali je do objavljivanja ovog teksta nismo dobili. 

“Studija se bavi poljoprivrednim površinama na kojima su izgrađeni hidromelioracioni sistemi, za koje postoji projektna dokumentacija do nivoa glavnog projekta, kao i na onim mestima gde postoji mogućnost za dvonamensko korišćenje vodoprivrenih sistema, gde postoji mogućnost za rehabilitaciju postojećih sistema za navodnjavanje i gde postoje rešeni imovinsko pravni odnosi”, stoji u odgovoru Ministarstva Istinomeru.

Istinomer je, međutim, i početkom oktobra proverio da li je krajem septembra dogovorena realizacija kredita, a u Ministarstvu poljoprivrede su rekli da se i dalje čeka povratna informacija iz Fonda Abu Dabi.

Kuriozitet ovog kredita je što ga je premijer Srbije najavio pre tačno dve godine.

Nova ekonomija, 30. septembar 2013. godine
“Srbija će u narednih deset dana dobiti prvih 100 miliona evra iz Abu Dabi Divelopment fonda za navodnjavanje. Reč je o kreditu na 20 godina, sa pet godina grejs periodom, i kamatom od 2,5 odsto, kazao je Vučić u obraćanju članovima SNS-a u prostorijama stranke u Kruševcu.”

Sporazum o zajmu je, međutim, potpisan tek naredne godine. U martu 2014. godine potpise na sporazum za poljoprivredni sektor Srbije, sa akcentom na navodnjavanje, stavili su generalni direktor Fonda Mohamed Al Suvaidi i tadašnji srpski ministar finansija Lazar Krstić. 

Iz odgovora Ministarstva poljoprivrede jasno je da je srpska strana završila svoj deo posla sa ogromnim zakašnjenjem i da se trenutno čeka odgovor arapske kreditne institucije. Ipak, imajući u vidu da je premijer Vučić najavio „arapski kredit“ pre tačno dve godine i da Ministarstvo poljoprivrede u izjavama medijima pomera rok za realizaciju kredita Abu Dabi Fonda iz meseca u mesec, najavu Ministarstva poljoprivrede ocenjujemo kao neispunjeno obećanje.  
Agroekonomski analitičar Milan Prostran pozdravlja ideju o kreditnoj podršci iz Emirata budući da je teško obezbediti povoljne kredite za navodnjavanje. 

„To je dobra vest. Bilo je takvih vesti i ranijih godina, ali krediti sporo dolaze. Tu su verovatno razni interesi u igri. Prvo bi hteli da dobiju zemlju, pa onda da ulažu, ali naš zakon zabranjuje prodaju zemlje strancima”, kaže Prostran za Istinomer.

Navodnjavanje je, kako kaže, uvek iziskivalo velike investicije pa bi zbog toga trebalo uložiti u sektore koji se isplate kao što su povrtarstvo, voćarstvo, semenarstvo i delimično vinogradarstvo.

“Posle 2000. godine je uloženo nešto para u te sisteme, ali očigledno nedovoljno. Sistemi za navodnjavanje su bili deo velikih sistema koji su propali dobrim delom kroz tranziciju”, podseća Prostran.

U domaćoj javnosti nije bilo puno detalja o projektima za navodnjavanje koji se nalaze na listi za kreditiranje. Bivši ministar poljoprivrede Dragan Glamočić je u martu 2014. najavio da će novac biti potrošen do 2017. godine, kao i da je među predviđenim projektima za kreditiranje, 11 iz Vojvodine, a tri iz centralne Srbije. 

Naslovi.net, 8. mart. 2014. godine
„Kredit je potpisan, projekti su spremni, imamo ukupno 14 projekata, od kojih su tri na teritoriji Srbije i oni će biti završeni početkom maja, a ostalih 11 je u Vojvodini“, rekao je Glamočić novinarima u Beogradu.

Samo nekoliko dana kasnije, tada predsednik Privremenog organa Beograda Siniša Mali, otkrio je da će deo arapskog kredita biti utrošen u obnovu i izgradnju novih sistema za navodnjavanje i kanalskih mreža u tri opštine – Obrenovac, Surčin i Palilula. (Beograd.rs, 13. 3. 2014.godine)

U Srbiji se navodnjava blizu 100.000 hektara oranica, što je oko tri odsto od ukupne obradive poljoprivredne površine, podaci su Republičkog zavoda za statistiku (RZS). Prema podacima Privredne komore Srbije, najviše se navodnjavaju povrće, bostan i jagode (na otvorenom), čija navodnjavana površina iznosi 64 odsto ukupne površine pod ovim usevima. Kao glavni izvor vode za navodnjavanje 61 odsto poljoprivrednih gazdinstava koristi  podzemne vode na gazdinstvu. Gazdinstva najviše primenjuju površinsko navodnjavanje, zatim orošavanje, a samo 29.323 gazdinstva od oko 630.000 registrovanih kao način navodnjavanja koristi kap po kap. 
Abu Dabi Fond za razvoj osnovan je1971. godine. Ova institucija dodeljuje povoljne kredite zemljama u razvoju i administrira kredite koje dodeljuje vlada Ujedinjenih Arapskih Emirata. Fond je u protekle tri decenije dodelio skoro 10 milijardi dolara kredita i bespovratnih zajmova za 325 projekata u 59 zemalja širom sveta.