Ministarstvo poljoprivrede

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, između ostalog, brine se o razvoju poljoprivredne i prehrambene industrije, analizira tržište i proizvodnju poljoprivrednih dobara, uređuje mere tržišno-cenovne politike. U nadležnosti ovog ministarstva spadaju i mere podsticaja za unapređenje poljoprivredne proizvodnje, razvoj sela, kao i upravljanjem zemljištem u državnoj svojini. Iako je iz ministarstva godinama najavljivana realizacija pristupnih sredstava Evropske unije za pomoć poljoprivredi (IPARD), prvi konkursi za sredstva iz IPARD fondova su raspisani krajem 2017. godine.

*
Foto: Istinomer

U sazivu Vlade Ane Brnabić funkciju ministra poljoprivrede obavlja Branislav Nedimović, koji je na ovoj poziciji bio i tokom druge Vlade Aleksandra Vučića (2016-2017), kada se u sastavu ministarstva nalazila i zaštita životne sredine.

Tokom prve Vlade Aleksandra Vučića (2014-2016), ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine je bila Snežana Bogosavljević Bošković. Od 2012. do 2013. funkciju ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je obavljao Goran Knežević, a nakon rekonstrukcije Vlade Ivice Dačića ne toj pozicji ga je zamenio Dragan Glamočić. Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je menjan i prilikom rekonstrukcije Vlade Mirka Cvetkovića, pa je ministar od 2008. do 2011. bio Saša Dragin, a zamenio ga je Dušan Petrović.