Kraljevo, pomoć stiže!

Premijer Srbije o pomoći nakon zemljotresa. (Tanjug, 3. 11. 2010. godine)
“Vlada će osim kratkoročne pomoći pružiti i dodatnu pomoć kada bude utvrđena procena štete.”

Posle razornog zemljotresa koji je pogodio Kraljevo u noći između 2. i 3. novembra predstavnici vlasti obećali su pomoć građanima. U zemljotresu je dvoje ljudi poginulo, a pričinjena je i velika materijalna šteta. Građani su prijavili oštećenja na oko 5.000 objekata u Kraljevu i okolini. Od 1.100 do sada pregledanih objekata njih 280 proglašeno je neuslovnim za život. Najavljena pomoć počela je da stiže u Kraljevo.

„Vlada Srbije odobrila je Republičkoj direkciji za robne rezerve bespovratnu isporuku više od 452.000 crepova, vrednosti oko 14 miliona dinara, kao pomoć stanovništvu opštine Kraljevo. Republičku direkciju za imovinu Vlada je zadužila da krevete, dušeke, stolice, vrata i građevinski materijal uskladišten u magacinu u Kragujevcu ustupi Kraljevu. Ugroženom stanovništvu biće predato 10.500 komada konzervirane hrane. Ministarstvo prosvete izdvojilo je dva miliona dinara. Ministarstvo poljoprivrede je preko donatora obezbedilo oko 50 tona šećera, a očekuje da će izdvojiti i oko 28.000 litara ulja, kao i brašno.
Vlada Vojvodine uputila je pomoć Kraljevu, vrednu pet miliona dinara. U jednom šleperu su prehrambeni proizvodi i sredstva za higijenu, a u drugom 25.000 litara negazirane mineralne vode. Pomoć od pet miliona dinara Kraljevu danas je uplatio i Grad Beograd.“

 RTS, 4. 11. 2010. godine 

Pomoć Kraljevu stigla je iz „Pošte Srbija“, „Telekoma Srbije“, nekoliko privatnih firmi i grada Loznica. Pomoć je najavila i Policija. Ministar odbrane poklonio je svoju ministarsku platu od 102.000 dinara, a premijer je uplatio 105.000 dinara.

„Iz fonda Kancelarije za održivi razvoj nedovoljno razvijenih opština će biti upućeno milion dinara Kraljevu. Grad Zrenjanin će danas uputiti pomoć u iznosu od milion dinara za kupovinu crepa.“

B92, 4. 11. 2010. godine 

Vlada Srbije je najavila da će izdvojiti dva miliona dinara za izgradnju kuće porodici Stašić, čiji članovi su tragično nastradali u zemljotresu.

SMS i račun za uplatu pomoći

Ministarstvo finansija otvorilo je sa svim operaterima mobilne telefonije zajednički broj 1003, za slanje poruka za saniranje posledica zemljotresa u Kraljevu, po ceni od 50 dinara (plus porezi).

Uprava za trezor Ministarstva finansija otvorila je poseban račun za uplatu sredstava za saniranje posledica zemljotresa.

Broj računa – 840-2390740-88

Naziv računa – Grad Kraljevo-sredstva za elementarne nepogode-zemljotres 2010.

Uplate se mogu obaviti na šalterima filijala Uprave bez naplaćivanja provizije ili na šalterima poslovnih banaka i Pošte Srbije.

Istinomer obećanje premijera Cvetkovića ocenjuje sa – radi se na tome.

Naslovna fotografija: FoNet/Dragan Antonić