Koji si sad pa ti?!

Odgovor predsednice Vrhovnog saveta sudstva na optužbe člana SNS Vladimira Cvijana. (Tanjug, 19. 04. 2010. godine)
„Ne znam ni ko je on, ni odakle se sad pojavio.“

Tako je reagovala predsednica Vrhovnog saveta sudstva kada je bivši v.d. generalnog sekretara Predsedništva Srbije, a novopečeni član naprednjaka, Vladimir Cvijan optužio nju i ministarku pravde da su deo „pravosudne mafije“. Da stvar bude još zapetljanija Cvijan je tvrdio da je po podnošenju ostavke, koju je podneo zbog navodne korupcije u pravosuđu, razgovarao sa Mesarovićevom i da ga ona ubeđivala „da odustane od svega toga i da je sve urađeno po zakonu”(B92, 19. 04. 2010. godine)

Predsednica Vrhovnog saveta sudstva je na sve to rekla da nema komentar na te navode i da ne zna ko je Cvijan.

Dva dana kasnije, međutim, ispostavilo se ne samo da ga poznaje, već i da je sa Cvijanom 10. marta 2010. godine u Kasacionom sudu vodila razgovor dug tri sata. Srpska napredna stranka objavila je snimak dela razgovora Mesarovićeve i Vladimira Cvijana.

https://youtube.com/watch?v=ON29cWs4ou8%3Frel%3D0

Konferencija za štampu Srpske napredne stranke (TV B92, 21. april 2010. godine)

Pošto ju je tonski snimak demantovao, predsednica Vrhovnog saveta sudstva je izjavila „da nikada nije izjavila da Vladimira Cvijana ne poznaje, već da ne zna ko je Cvijan, imajući u vidu način njegovog predstavljanja i njegovih kvalifikacija prilikom prelaska u Srpsku naprednu stranku kada je izneo optužbe na njen račun i račun ministarke pravde“(Tanjug, 21. 04. 2010. godine)

Možda je to mislila, ali prva žena srpskog sudstva tako nije rekla. Od Istinomera – „kratke noge“.

Sa druge strane, zbog neovlašćenog snimanja predsednice Vrhovnog suda pokrenuta je istraga, a osnovano se sumnja da je snimak napravio sam Cvijan. Ukoliko se utvrdi krivična odgovornost, Krivični zakonik za delo neovlašćenog snimanja i prisluškivanja propisuje kaznu zatvora od šest meseci do pet godina. Ako se utvrdi da je onaj koji je snimao to radio da bi odao državnu službenu tajnu, može da se govori i o elementima krivičnog dela špijunaže za koju je zaprećena kazna zatvora od tri do 15 godina.