Ko bi to da smeni Kacina?

Potpredsednik Vlade o nameri Srbije da traži smenu izvestioca Evropskog parlamenta. (Beta, Tanjug, 30. 5. 2008. godine)
„Srbija će zatražiti da izvestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu Jelko Kacin bude smenjen sa te funkcije. Neko, ko je tako otvoreno stao na stranu separatista i koji nema izbalansiran i nepristrasan stav, ne može biti na toj funkciji.“

Molba za status kandidata je samo korak na dugom putu pribižavanja, koji zahteva mnogo narednih, odlučnih, odgovornih, zahtevnih i hrabrih koraka. Radi se o načelnoj, istorijskoj odluci za celo društvo i najširu javnost na dugom putu do pune integracije.

izvestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu Jelko Kacin, B92, 22. 12. 2009. godine

Ljut zbog toga što je Kacin sarađivao sa kosovskim parlamentom u radu zajedničkog odbora za pridruživanje, Đelić je u više navrata ponavljao da neće odustati od zahteva za smenu Kacina. Pa, ipak, do toga nije došlo i Srbija nikada zvanično nije zatražila smenu Kacina koji je na funkciju izvestioca za Srbiju u Evropskom parlamentu reizabran 29. septembra 2009. godine.

Razlog što tako nešto nije učinjeno je jednostavan – Srbija nije članica EU, nema svojih predstavnika u Parlamentu i ne odlučuje o tome ko treba da bude smenjen.

Istinomer izjavu Đelića ocenjuje kao neispunjeno obećanje, ali ga, sa druge strane, pohvaljuje jer je odustao od nepromišljene namere da se žali Evropskom parlamentu na Kacina koji je u proteklom periodu, činjenica je, bodrio Srbiju i zalagao se za njen napredak u evropskim integracijama.