Kinezi ulaze u Železaru u julu 2016.

Premijer o ugovoru za Železaru Smederevo. (Blic, 26. 11. 2015. godine)
“Ponovo ću da ih primim u decembru da potpišemo prvi okvirni ugovor. U aprilu će uslediti konačni ugovor, a u julu će da uđu u Železaru.“
Predsednik Vlade Srbije izjavio je krajem novembra prošle godine da će u Kini prvi ugovor za Železaru Smederevo sa kineskom kompanijom HBIS biti potpisan u decembru, a konačni u aprilu 2016. godine. On je istakao da očekuje da će „ta firma ući u smederevsku železaru u julu“.
Ugovor o prodaji Železare kineskoj kompaniji Hestil 18. aprila ove godine potpisali su ministar privrede Srbije Željko Sertić i predsednik Hestila Ju Jong.

N1, 18.4.2016. godine
„Ju Jong je najavio da će Smederevo biti najkonkurentnija železara u Evropi, kao i investicije u tehnologiju i modernizaciju fabrike. Rekao je i da će biti posla za sve radnike.“

Kako pokazuje ugovor o prodaji srpske čeličane, novi vlasnik preuzeo je 98 „čistih” imovinskih celina, koje nisu opterećene hipotekama, dugovima i kreditima.

Politika, 22. 4. 2016. godine
„Kako se navodi u ovom dokumentu, koji ima više od hiljadu strana, imovina, koja čini jedinstveni prodajni paket oslobođena je i „bilo kog prava bilo kog lica”, koje je železara imala do dana zaključivanja ugovora.(…) Dakle, kad se podvuče crta ispod ovog posla, kineski „Hestil” je imovinu preuzeo za 46 miliona evra, a poreski obveznici su na sebe preuzeli najmanje 300 miliona evra duga. To je zapravo cena preuzimanja ove kompanije za dolar, nakon odlaska američkog „Ju-Es stila”, početkom 2012. godine. Takođe, država je u međuvremenu potrošila i dodatnih oko 300 miliona evra, koliko je bilo neophodno za isplatu plata radnicima. Krajem 2014. godine, železara je od Fonda za razvoj uzela i kredit u iznosu nešto malo većem od 100 miliona evra.“

Kompanija Hestil Srbija (Hesteel Serbia Iron & Steel d.o.o) saopštila je 1. jula da je dan ranije zvanično preuzela upravljanje Železarom Smederevo.

Beta, 1. 7. 2016. godine
„Sada postavljamo novi menadžment i novi sistem ocenjivanja radnog učinka, koji će omogućiti bonus zaposlenima koji doprinose razvoju naše fabrike. Isto tako, želimo da osnujemo fond za socijalno najugroženije zaposlene, i na taj način pokažemo da brinemo o svakom od njih“, izjavio je direktor Hestil Srbije Sihai Song.

Budući da je ugovor za Železaru Smederevo potpisan u aprilu, a da je kineski partner krajem juna zvanično preuzeo upravljanje kompanijom, dakle u rokovima o kojima je govorio predsednik Vlade Srbije, njegovu izjavu ocenjujemo kao ispunjeno obećanje.