Kamen temeljac nije bolnica

Predsednik vojvođanske Vlade o izgradnji novog dela bolnice u Vrbasu. (sajt Vlade Vojvodine, 14. 10. 2009. godine)
„Danas je započeta izgradnje drugog, novog dela bolnice u Vrbasu.“

Oktobra 2009. godine predsednik Vlade Vojvodine postavio je kamen temeljac za novu, drugu zgradu vrbaške Opšte bolnice, površine 15.000 kvadrata u kojoj je predviđeno da bude 245 kreveta za pacijente. Tada je rečeno da će Fond za kapitalna ulaganja dati 60 miliona dinara za početak radova što je, između ostalih poslova podrazumevalo izlivanje temelja.

Međutim, ispostavilo se kasnije da je Pajtić udario kamen temeljac za objekat koji uopšte nije imao projektnu dokumentaciju.

„Direktor Opšte bolnice Vrbas Petar Gregorinski preuzeo je danas kompletnu projektnu dokumentaciju za izgradnju druge faze ove zdravstvene ustanove, čiji bi početak trebalo da usledi u 2012. godini. Projekat je sačinio stručni tim Građevinske firme ‘Euro gardi group’ iz Novog Sada i za njegovu izradu je Fond za kapitalna ulaganja AP Vojvodine obezbedio 18 miliona dinara.“

sajt opštine Vrbas, 8. 12. 2011. godine

Dakle, tek posle dve godine dobijen je kompletan projekat i urađena geomorfološka istraživanja parcele na kojoj je trebalo da se gradi bolnica. Tada se saznalo i da će radovi biti mnogo skuplji od planiranog. Fond je od obećanih 60 miliona dinara za početak radova (2009.) dao samo 20 kojim su plaćeni projekat, raščišćavanje terena i izgradnja parking prostora. Preostalih 40 miliona dinara Fond nije obezbedio, pa izvođač radova nije ni izabran. Ni 2012. godine, kao pomenutom terminu za početak radova, nije se počelo sa zidanje.

Jedino što danas postoji od nove opšte bolnici jeste ona bačena lopata maltera koja simboliše kamen-temeljac. Kako saznaje Istinomer od nadležnih u vrbaškoj bolnici i dalje je nepoznanica kada će početi gradnja drugog krila objekta, kao i kada će Fond opredeliti novac za početak radova.

Dakle, niti je 2009. započela izgradnja novog dela bolnice, niti je to do danas urađeno. Stoga predsedniku Vlade Vojvodine sleduje ocena „neistina“.