Kada će otpad da napusti Šabac?

Gradonačelnik Šapca o izgradnji transfer stanice komunalnog otpada. (sajt grada Šapca, 16. 2. 2011. godine)
„Očekujemo da će transfer stanica biti izgrađena do kraja (2011.) godine.“

Ozbiljan problem Šapca, neadekvatna deponije koja se nalazi u centru grada, bio je povod da se još pre pet godina započne projekat regionalnog upravljanja čvrstim otpadom u saradnji sa EU. On podrazumeva izgradnju glavne lokacije u Sremskoj Mitrovici i transfer stanice u Šapcu, a oba grada bi odlagala smeće na zajedničkoj deponiji.

Objekat u šabačkoj opštini služio bi za pretovar otpada i smanjenje troškova transporta, a radovi na njemu započeli su februara 2011, kada je i prvi čovek Šapca prognozirao da će sve biti završeno do kraja godine. To se, ipak, nije dogodilo.

Sredinom maja 2012. upriličen je probni rad transfer-stanice što je trebalo da označi kraj njene gradnje. Direktor JKP „Stari grad“ Zoran Marković tada izjavljuje „da će od avgusta kompletno smeće sa teritorije Grada Šapca smeštati na pretovarnu stanicu“. (sajt opštine Šabac, 15. 5. 2012. godine)

No, umesto da stanica uveliko radi novinari Istinomera su se uverili na licu mesta uvere da je situacija posve drugačija. Ne samo da se tamo još ne dovozi otpad, već građevinski radovi – i dalje traju. Sam ulaz u stanicu prilično je pust, a, osim bagerista koji i dalje rade na pripremi zemljišta, gotovo da nema nikog.

Prema dopisu koji smo dobili iz gradske uprave Šapca od radova na transfer stanici preostalo je instaliranje opreme za pranje vozila, a svi ostali radovi su završeni. Nakon toga sledi tehnički prijem. Nakon tehničkog prijema transfer stanice i deponije koja se gradi u Sremskoj Mitrovici, a što se, po tvrdnjama iz Uprave grada očekuje do kraja septembra, sistem će početi da funkcioniše.

Pošto stanica, očigledno, još nije gotova, niti se smeće odvozi na nju Istinomer gradonačelniku Šapca daje ocenu „neispunjeno“.