Jedini smo uložili prigovor protiv rezultata izbora

Lider Levice Srbije o reakcijama stranaka na izborne nepravilnosti. (N1, 7. 9. 2016. godine)
„Mi smo jedina stranka koja je uložila zvanični prigovor i tužbu protiv rezultata izbora. Sećate se kako je bila fama, a sad su se svi ućutali kada su videli da su prešli cenzus“.
Pokret Levica Srbije jedini je formalno uložio prigovor na  utvrđivanje konačnih rezultata vanrednih parlamentarnih  izbora održanih u aprilu 2016. godine, kazao je lider pokreta Borko Stefanović. Nekadašnji šef poslaničke grupe DS koji je krajem 2015. osnovao Levicu Srbije je samo na prvu loptu u pravu: predstavnik Levice u Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) zaista jeste zvanično jedini tražio poništavanje izbora nakon što je bilo poznato ko je sve prešao census od pet odsto. Međutim, nije u pravu kad aludira na navodnu pasivnost ostalih stranaka u borbi za fer izbore jer, laički rečeno, zakon ne ostavlja mogućnost da tražite poništavanje izbora 10 dana po zatvaranju biračih mesta. 
Kako je nedavno upozorila OEBS-ova misija za posmatranje izbora u izveštaju o vanrednim parlamentarnim izborima, domaći zakoni su takvi da je gotovo nemoguće u predviđenim kratkim rokovima podneti prigovor zbog izbornih nepravilnosti. Ukazuje se i da propisi ne navode izričito koje nepravilnosti zahtevaju ponavljanje izbora. Naime, prigovor je moguće podneti jedino 24 časa po zatvaranju biračkog mesta što znači da svi prigovori nakon tog vremena nisu blagovremeni i obavezno bivaju odbijeni čak i u slučajevima kada su utvrđeni ozbiljni propusti. 
To se dogodilo i sa prigovorom predstavnika Levice Srbije. Na sajtu RIK piše da je na sednici 8. maja  RIK odbio kao neosnovane prigovore Levice Srbije i Save Pilipovića koji su tražili da izbori održani 24. aprila i 4. maja budu poništeni zbog izborne krađe.
Sava Pilipović, član proširenog sastava RIK ispred Levice Srbije objašnjava da je podneo prigov RIK-u na utvrdivanje konačnih rezultata izbora, “kad više nikoga to nije interesovalo”. Nakon što je RIK odbio prigovor, obratio se i Upravnom sudu koji je takođe odbio žalbu.

“Znali smo da će nam odbiti i prigovor i žalbu, ali radili smo to da bismo bili dosledni”, kaže Pilipović.

Stefanović čiji je pokret na izborima dobio podršku 0,95 odsto birača u izjavi za Istinomer navodi da su jedna stvar verbalna protivljenja, a drugo pisani prigovor na konačne rezultate izbora kada je već bilo jasno da su Dveri-DSS i LDP-LSV-SDS prešli census. 

“Zvaničan prigovor u kojem se traži poništavanje izbora smo jedini podneli , ali ako je još neko podneo, ide na moju dušu”, navodi Stefanović.

Predstavnici opozicionih stranaka koje su bile oko cenzusa pozivaju se upravo na činjenicu da im je zakonodavac vezao ruke po proglašenju izbornih rezultata, da nisu tražili poništavanje izbora kad takva mogućnost ne postoji i da su uradile sve ostalo što im je bilo na raspolaganju. 

Predsednik DS u vreme održavanja izbora Bojan Pajtić na pitanje Istinomera šta je DS radio po pitanju izbornih nepravilnosti nakon što su saopšteni konačni rezultati, nije želeo da daje “političke izjave”.
Poslaničke grupe Dveri i Demokratska stranka Srbije su 2. jula 2016. podnele Predlog Narodnoj skupštini za formiranje Anketnog odbora radi utvrđivanja činjenica i okolnosti vezanih za dešavanja tokom izbornog procesa 2016. godine, od dana raspisivanja republičkih izbora do dana objavljivanja konačnih rezultata izbora, kažu u Dverima. U Dverima navode i da očekuju sudski epilog budući da je  RIK podneo krivične prijave protiv članova izbornih odbora na biračkim mestima na severu Kosova i Metohije, i to na biračkim mestima gde su Dveri ustanovile neregularnosti uvidom u birački materijal.
Advokat Ivan Ninić, član RIK ispred Pokreta “Dosta je bilo” kazao je da je pokret podneo zahteve za pristup informacijama od javnog značaja u pogledu izborne dokumentacije. Istinomeru je u pokretu rečeno da su dobili zapisnike sa 8.500 biračkih mesta koje će analizirati pažljivo i o svim registrovanim propustima obavestiti javnost.
Na pitanje zašto nije tražio poništavanje izbora, Ninić kaže da je „svima bilo jasno“ da ne postoji pravni lek za pobijanje izbornih radnji nakon proteka roka od 24 časa od zatvaranja biračkog mesta i svaki takav prigovor bi bio odbačen od strane RIK-a kao neblagovremen, a takvu odluku bi potvrdio kasnije i Upravni sud.

„Pre osporavanja odluke o konačnim razultatima izbora, potrebno je blagovremeno osporiti rezultate sa konkretnog biračkog mesta. Po proteku roka od 24 časa od zatvaranja biračkog mesta, bez obzira na naknadna saznanja o neregularnostima, nije moguće podnositi prigovore na neregularnosti u radu biračkih odbora i rezultate koje je već konstatovao svaki birački odbor. Kako odluka RIK-a o utvrđivanju konačnih rezultata predstavlja samo zbir rezultata sa svih biračkih mesta, iluzorno je očekivati da će Ustavni sud takvu odluku poništiti“, ocenjuje Ninić.

Iako Stefanović u izjavi za Istinomer ostavlja mogućnost da je predstavnik još neke stranke podneo prigovor, njegova izjava o usamljenoj borbi Levice za fer izbore je  pre politička predstava čiji je cilj da ukaže na navodne duple standarde opozicionih stranaka. Zbog nekorektnog pokušaja da dovede u pitanje iskrene namere više stranaka u pogledu rešavanja izbornih neregularnosti, Borku Stefanoviću ocena poluistina.