Javni servis je u kampanji bio naklonjen opoziciji

Predsednica Skupštine Srbije o radu RTS-a u izbornoj kampanji za lokalne izbore 2. juna 2024. godine
14. 6. 2024.
Teme / Ocene: Neistina
„Javni servis je do te mere bio naklonjen opozicionim strankama da ja zaista…ne znam šta bi neko iz ODIHR-a očekivao da bude fer trka u medijskom smislu… Vi imate debatnu emisiju na RTS-u koja je tri na jedan, mislim da je ‘Reč na reč’. I opozicija ima 45 minuta, a predstavnik naše liste ima 15 minuta… A onda dodatno imaju i pojedinačna predstavljanja koja takođe koriste da napadnu nas, a ne da predstave šta bi oni uradili .“

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić rekla je dva dana posle održanih lokalnih izbora, da će od Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) tražiti dodatna pojašnjenja u vezi sa delom njihovog izveštaja o lokalnim izborima koji se odnosi na medijsko izveštavanje. Ona je gostujući na TV Prva kazala da je ODIHR kritikovao zastupljenost vlasti u medijima i ocenila da javni servis nije bio naklonjen vladajućoj većini nego opoziciji.

Brnabić je kritikovala deo ODIHR izveštaja u kojem se navodi da je tokom praćenja medija posmatračka misija uvidela da mediji favorizuju nacionalnu agendu u odnosu na lokalne teme čime se birači lišavaju suštinskih informacija u vezi sa lokalnim izborima

“Mediji javnog servisa su primarno bili usmereni na predsednika, vladu i vladajuće stranke, dok su opoziciji omogućili pristup medijima tokom poslednjih deset dana pre izbornog dana”, piše u izveštaju.

Iako je predsednica skupštine spomenula emisiju “Reč na reč”, takva debata nije organizovana pred lokalne izbore. Ali u emisiji Takovska 10  u kojoj 28. maja jesu učestvovala četiri gosta, njih trojica su predstavljala opoziciju.   

U debati su čestvovali Savo Manojlović iz “Kreni-promeni”, Dobrica Veselinović iz “Biram Beograd” , Borislav Antonijević iz “Mi snaga naroda” i sva trojica su bili kandidati za gradonačelnika. Ispred Srpske napredne stranke, odnosno koalicije sa liste “Aleksandar Vučić- Beograd sutra” nije se pojavio kandidat za gradonačelnika nego ministar finansija Siniša Mali. 

Prethodno je 14. maja 2024. emitovana još jedna emisija Takovske 10 u kojoj je tema bila poseta kineskog predsednika, gde su učestvovala dva predstavnika vlasti i dva opozicije. Bilo je reči o privredi, deo je posvećen rezoluciji o Srebrenici, a ubedljivo najviše je govorio Vladimir Orlić iz SNS-a. Inače, emisija Takovska 10 emituje se svakog utorka, a ova je bila retka u kampanji u koju je pozvan podjednak broj predstavnika vlasti i opozicije.

Kada je reč o ostalim večernjim terminima, u emisiji “Četvrkom u 9” RTS nije ugostio nijednog predstavnika opozicije u čitavoj kampanji, dok je 11. aprila gostovao tadašnji ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, a tema je bila Rezolucija o Srebrenici. Dve nedelje pre izbora, 16. maja emisija je bila u formatu intervjua, a jedini gost bio Aleksandar Vučić, a 23. maja kada je opet tema bila rezolucija o Srebrenici, jedan od gostiju bio savetnik premijera Predrag Rajić. 

Pored toga, prema podacima monitoringa centralnih vesti Posmatračke misije Crte, zastupljenost aktera vladajuće većine u Dnevniku 2 RTS-a tokom 2023. i 2024. u proseku iznosi 92 odsto, a tako je i tokom izborne kampanje – vladajućoj većini posvećeno 93 odsto vremena. 

O vlasti RTS govori uglavnom neutralno i šest odsto pozitivno, a o opoziciji neutralno i 11 odsto negativno. Predstavnici vladajuće većine su u izbornoj kampanji u kapacitetu državnih funkcionera gostovali na RTS-u najmanje 32 puta. U kampanji se predsednik Srbije koji je na izborima jednoj listi dao ime, na RTS-u pojavio ukupno 25 puta, a od toga je tri puta gostovao u informativnim emisijma RTS-a. 

Treba napomenuti da je i pred ove izbore u okviru jutarnjeg programa RTS-a išla debata koja podrazumeva dijalog između jednog predstavnika vlasti i jednog predstavnika opozicije. U ovim emisijama, međutim, voditeljka, mahom nije imala kontrolu nad dijalogom zbog međusobnog vređanja učesnika. Takođe, gledanost ove emisije je duplo manja nego što je na primer ima centralno-informativna emisja, odnosno Dnevniku 2 RTS-a. 

Dakle, tokom izborne kampanje održano su dve emisije u udarnom večernjem terminu u kojima su učestvovali zajedno predstavnici vlasti i opozocije. Predsednica parlamenta se referisala na jednu od te dve i tom prilikom sabrala vreme predviđeno za predstavnike tri različite opozicione liste i uporedila sa vremenom koje je imao predstavnik vladajuće većine. Ostali večernji, odnosno najgledaniji termini bili su rezervisani samo za vlast. Takođe, monitoring Crte kaže da je i u informativnom programu zastupljenost vlasti preko 90 odsto. Zbog svega toga, Ana Brnabić za izjavu da je javni servis bio naklonjen više opoziciji nego vlasti dobija ocenu – neistina.