Izvinjenje predsednika je dodvoravanje

Zamenik lidera SRS o izvinjenju predsednika Tadića za zločine u ratovima na prostoru SFRJ. (Internacional, 7. 12. 2004. godine)
"Veoma je opasno kad se predsednik jedne zemlje izvinjava drugoj u ime svog naroda. To je obično dodvoravanje koje i liči na američkog plaćenika.”

Kada se tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić u Sarajevu izvinio svima onima prema kojima su „zločin počinili pripadnici srpskog naroda“, tadašnji zamenik predsednika SRS kazao je da Tadić „treba da se stidi svojih reči“.

“Boris Tadić može da se izvini ako je on učinio neki zločin ili ako zna nekoga koje učinio zločin. To može da učini u svoje i u ime svoje stranke, ali nikako u ime Srbije. Narod mu to nije dozvolio. Veoma je opasno kad se predsednik jedne zemlje izvinjava drugoj u ime svog naroda. To je obično dodvoravanje koje i liči na američkog plaćenika.”

Internacional, 7. 12. 2004. godine

Kroz nekoliko dana, slično je govorio i za skupštinskom govornicom.

„Naime, nigde u Ustavu ne piše da se predsednik Republike u ime građana Srbije nekome izvinjava. To što je uradio Boris Tadić, mogao je da uradi u svoje ime, u ime svoje političke stranke. U ime građana može Skupština nekom svojom odlukom. U ime naroda sudi sud, a da li još uvek sudi u ime naroda, ne znam. U ime naroda i u ime građana predsednik Republike ne sme da se izvinjava. Mogao bi narodu da se izvini, da se izvini, recimo, roditeljima vojnika koji služe vojni rok ili vojnika koji su učestvovali u ratu; recimo, meni bi mogao da se izvini, zato što on svoje savetnike šalje da služe vojni rok kod njega u kabinetu i u svojim krevetima.(…) Imao bi za šta da se izvini Boris Tadić, samo neka se ne izvinjava za ratne zločine. Nemoj, još mi nismo taj posao završili. Još mi nismo utvrdili ko je činio ratne zločine i po čijem nalogu, a posebno nigde još nije utvrđeno da su građani Srbije činili ratne zločine. Činio je pojedinac, kako se zove, utvrdićemo na sudu, a da li je počinio, utvrdićemo na sudu. Ima ih i tamo, i tamo i tamo.(…)“

Otvoreni parlament, 13. 12. 2004. godine

I kao lider Srpske napredne stranke, Nikolić je izrazio protest kada se Boris Tadić izvinio u Vukovaru, zbog zločina koji je počinjen nad hrvatskim građanima.

“Predsednik SNS-a Tomislav Nikolić rekao je da se od drugih nikada nije čulo izvinjenje kakvo je uputio Tadić.
– Trebalo bi da se predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjasni o „Oluji“ i „Bljesku“.
Posetom Tadića, Hrvatska je amnestirana za sve što danas čini Srbima koje je proterala, ili Srbima koji u njoj i dalje žive – rekao je Nikolić. Po njegovom mišljenju, za obojicu je susret u Vukovaru bio samo marketinški potez za dobijanje što bolje pozicije u trci za EU.
– Gest u Vukovaru dočekan je kao priznavanje naše krivice, a mi, zauzvrat, kao narod nismo dobili ništa – naveo je Nikolić.”

Pravda, 6. 11. 2010. godine

Ipak, kada je postao predsednik Srbije, Tomislav Nikolić je u intervjuu bosanskoj TV BHT kazao da se izvinjava zbog svih zločina koje je u BiH u ime naše države i naroda učinio bilo koji pojedinac.

„Na opasku da sve ono što se događalo oko Srebrenice ukazuje da se zaista radilo o genocidu, on je odgovorio da i sve ono što se dešavalo u ratovima u bivšoj Jugoslaviji ima karakteristike genocida. Na insistiranje novinarke da Srebrenica ipak nosi neku težinu, predsednik Srbije je odgovorio: ‘Ja klečim zbog toga. Evo klečim. I tražim pomilovanje za Srbiju zbog zločina koji je počinjen u Srebrenici….Izvinjavam se za zločine koje je u ime naše države i našeg naroda počinio bilo koji pojedinac iz našeg naroda’.“

Youtube, 25. 4. 2013. godine

Iako je pozitivno to što svojom novom izjavom Nikolić pokušava da doprinese procesu pomirenja na prostoru nekadašnje Jugoslavije, Istinomer mora da konstatuje drastičnu promenu stava aktuelnog predsednika Srbije.

Nedoslednost Tomislava Nikolića.