Italijani grade u Nišu

Gradonačelnik Niša o izgradnji nove fabrike. (Beta, 1. 7. 2010. godine)
„Italijanska kompanija ‘Dajtek dajnamik fluid tehnolodžis’ započeće u septembru izgradnju fabrike u Nišu.“

Posle Manjeti Marelija još jedan kooperant FIAT-a odlučio je da gradi pogone u Srbiji. Toj odluci svakako je kumovao novi Zakon o planiranju i izgradnji po kojem je Niš besplatno ustupio dva i po hektara gradskog građevinskog zemljišta investitoru.

Samo nekoliko dana kasnije održana je i vanredna sednica Skupštine grada Niša na kojoj su usvojene važne odluke koje omogućavaju dolazak Dajteka, proizvođača specijalnih ulja i maziva, ali i korejske fabrike autodelova, Jura, koja je već strateški partner firme „Zastava elektro“.

Ubrzo potpisan je i sporazum o izgradnji Dajtekove fabrike koja bi trebalo da zaposli 400 radnika.

„Dajtek će početi gradnju niške fabrike najkasnije u septembru dok će proizvodnju započeti u drugoj polovini naredne godine. Sporazum o toj ‘grinfild’ investiciji, čija je vrednost 12 miliona evra, potpisali su vlasnik i direktor Dajteka Đulijano Zuko, gradonačelnik Niša Miloš Simonović i ministar ekonomije Mlađan Dinkić.“

Beta, 13. 7. 2010. godine

Ali, nakon dobrih početnih signala, situacija nije nastavila dobro da se razvija. Umesto u septembru, izgradnja fabrike počela je u decembru. Da stvar bude još gora, rok za njen završetak bio kraj jula 2011, a fabrika ni do danas nije počela da radi.

„Neispunjeno“ gradonačelniku Niša.