Istorijsko pomirenje sa Mađarima

Predsednik Vlade o pomirenju Srbije i Mađarske. (Tanjug, 27. 12. 2012. godine)
"Sledeće (2013.) godine biće održano niz aktivnosti na najvišem državnom nivou Srbije i Mađarske, koje će značiti istorijsko pomirenje i stavljanje tačke na probleme iz prošlosti."

Po povratku iz Mađarske, premijer Srbije je rekao da će u 2013. godini predsednici obe države učestvovati u nizu aktivnosti koje će značiti konačno rešavanje problema iz prošlosti.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i predsednik Mađarske Janoš Ader su u Čurugu 26. juna 2013. godine položili vence na novoizgrađeni spomenik nevinim mađarskim žrtvama, stradalim tokom 1944. i 1945. godine, kao i na spomen obeležje nevinim srpskim žrtvama u Topalovom magacinu, pobijenim 1942. godine. Tim gestom dvojica predsednika su simbolično označila pomirenje dva naroda, posle Drugog svetskog rata. Pre toga se Ader pred srpskim poslanicima izvinio za zločine koje su u ime Mađarske u Drugom svetskom ratu počinili Mađari protiv nevinih Srba i zamolio za oproštaj. Predsednik Mađarske je ujedno i osudio te zločine i poručio da je kolektivna krivica neodrživa i da postoje ljudi koji su grešni. Takođe, Skupština Srbije je usvojila Deklaraciju o osudi akata protiv civilnog mađarskog stanovništva u Vojvodini tokom 1944. i 1945. godine.

Ocena „ispunjeno“ za premijera Srbije

Naslovna fotografija: FoNet/MOD