Ispunili smo sva obećanja

Gradonačelnik Beograda o ispunjenim obećanjima. (Beoinfo, 18. 11. 2017.)
“Sva obećanja koja smo dali smo i ispunili. Beograd je dom svih nas i želimo da svi delovi grada imaju iste uslove života.”
Izbori u Beogradu još nisu raspisani i trenutni gradonačelnik Siniša Mali ne zna da li će se ponovo kandidovati, jer to od njega ne zavisi, i tu je realno u pravu. Plus je, kako sam kaže, manje važno ko vodi Beograd, važna je samo Vučićeva vizija o tome kako prestonica treba da izgleda. Međutim, kampanja uveliko traje i Mali obilazi Beograd i Beograđane, obećava nove projekte i hvali se postignutim, a o tome svedoče kratki video klipovi, poput predizbornih spotova, koje redovno objavljuju na društvenim mrežama. 
 
Nedavno je za televiziju Pink govorio o novoj kampanji “Beograđani za svoj grad”, koja bi, kako je objasnio trebalo da omogući građanima da glasaju za projekte koje žele da se rade u njihovom komšiluku, a onda je ustvrdio da su gradske vlasti ispunile baš sve što su obećale.
 
Istinomer, koji beleži obećanja Siniše Malog od njegovog dolaska na čelo Privremenog organa, a zatim i na mesto gradonačelnika, kaže drugačije. Evo samo nekoliko primera. 
 
Početkom 2014. Mali je obećao da će do kraja godine početi izgradnja četiri podzemne garaže – ispod pijace Đeram, Skerlićeve ulice kod Narodne biblioteke, Studentskog trga i Kosovske ulice. Neko bi pomislio da je izgradnja ovih garaža uveliko završena, a u realnosti nije ni počela.
 
Tek početkom ovog meseca – više od tri i po godine od obećanja – stigla je vest da je grad objavio javni poziv za dodelu koncesije za projektovanje, finansiranje, izgradnju, upravljanje, održavanje i prenos četiri podzemne garaže na teritoriji Beograda. U međuvremenu su i promenjene neke od lokacija. 
Mali je najavljivao i da će rekonstrukcija Ulice kneza Miloša i izgradnja podzemne garaže ispod ove ulice početi 2017. godine, a sada se to odlaže za narednu godinu.
A tu je i metro. Zapravo nije tu, ali biće…
 
Krajem 2014. Mali je obećao da će izgradnja metroa početi 2016. Izgradnja nije počela do dana današnjeg, a Mali je u istoj emisiji u kojoj je ustvrdio da ispunjava sva obećanja rekao da je “potpuno realno” da izgradnja metroa počne 2020. godine.
 
Podsetimo se i neispunjenog obećanja gradonačelnika Siniše Malog da će Beograd u vreme novogodišnjih praznika, za doček 2016. godine, posetiti 90.000 Bugara, što se naravno nije dogodilo, o čemu je Istinomer, takođe, pisao.
 
I sledeće godine Mali je najavljijvao rekordan broj turista, ali je opet omanuo. 
 
Govorio je Mali na Pinku i o uspešnoj rekonstrukciji trga Slavija, Bulevara oslobođenja i Ruzveltove ulice. Rekao je da je zadovoljan kvalitetom radova, a naročito rokovima. Podsećamo da je gradski menadžer Goran Vesić obećao da će rekonstrukcija Slavije biti gotova još na jesen 2016
 
Uzmimo još jedan primer. U martu ove godine Mali je sebi i svojim kolegama u gradu zadao domaći zadatak, odnosno pobrojao šta sve treba započeti ili završiti do kraja 2017. godine, pa da vidimo šta je od toga ispunjeno:
 
“Nas ove godine čeka prvi veliki projekat izgradnje autobuske stanice u bloku 42, nas ove godine čeka izgradnja gondole, završavamo rekonstrukciju Obilićevog venca, završavamo Kosančićev venac, krećemo da radimo rekonstrukciju Trga republike, Vasine ulice, Studentskog trga, krećemo da radimo terazijski plato, podzemne prolaze na Terazijama. To su stvari od kojih nećemo odustati.“
Kasnije je Mali obećao da će izgradnja nove autobuske stanice početi u junu, da bi zatim rok bio pomeren za kraj ove godine. U međuvremenu je potpisan ugovor, zbog čega smo mu dali ocenu “radi se na tome”. Izgradnja gondole je pomerena za april ili maj sledeće godine, tako barem Mali kaže, a imamo još malo više od mesec dana da vidimo da li se odustalo od rekonstrukcije Trga republike, Vasine ulice, Studentskog trga i terazijskog platoa, barem za ovu godinu, budući da radovi još nisu počeli. 
 
Ovih nekoliko primera više je nego dovoljno da Mali dobije ocenu “kratke noge” za tvrdnju da ispunjava sva obećanja.
 
Inače, u istom paketu sa ispunjenim obećanjima Mali je govorio o dobrom stanju u gradskoj kasi i omiljenoj temi – vraćanju dugova stare vlasti:
 
“Uspeli smo da stabilizujemo naše javne finansije, vratili smo 500 miliona evra duga prethodne gradske vlasti, po prvi put dobili kreditni rejting i sada sa velikom izvesnošću govorimo o novim investicijama. Doveli smo u red i neka javna preduzeća, sva obećanja koja smo dali smo i ispunili. Beograd je dom svih nas i želimo da svi delovi grada imaju iste uslove života”, rekao je Mali.
 
Nije prvi put da Mali, kao i predsednik Vučić, tvrdi da je Đilas ostavio dug od 1.2 milijarde evra, a u poslednje vreme insistiraju na tome da je vraćeno 500 miliona evra duga.
 
Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović nedavno je objasnio da je Mali do te brojke došao koristeći neku svoju metodologiju i da bi po toj metodologiji javni dug Srbije bio više od 100 odsto BDP.
 
Prema njegovim rečima, javni dug je smanjen za 50 miliona evra i na to bi se moglo računati dodatnih 50 miliona. Petrović je objasnio da je to postignuto zahvaljujući pre svega boljem poslovanju Beogradskih elektrana, što je delom posledica pada cene gasa. Pored toga na dug je uticalo i znatno smanjenje investicija. Inače, Mali je tvrdio i da nikada više novca nije davano za kapitalne investicije, za šta je već dobio ocenu “neistina”
 
Podsećamo, Istinomer je ranije u više navrata pokušavao da utvrdi koliki su dug zatekle nove vlasti na čelu sa Malim, baš po toj njihovoj metodologiji, a zatim i koliko je dugovanja vraćeno, ali je bilo nemoguće podvući crtu i ustanoviti tačan broj zbog nedostataka preciznih podataka.
 
Gotovo sve ono do čega smo došli u svom istraživanju poklapa se sa analizom i zaključcima Fiskalnog saveta da su u periodu pre promene vlasti nagomilane docnje – odnosno da je grad preuzimao obaveze koje nije mogao da plati. Najviše u slučaju GSP-a i Infostana.
 
Fiskalni savet sada zaključuje da grad Beograd više nema docnji, da su isplaćena zaostala dugovanja tog tipa, što je svakako pozitivno. Međutim, i dalje stoji pitanje koje smo postavili pre oko godinu dana, a to je da li je neko odgovarao za prekomerno zaduživanje grada, budući da Krivični zakonik predviđa kaznu do godinu dana zatvora u slučaju zaduživanja, odnosno preuzimanja obaveza mimo budžeta u iznosu od milion dinara. 
 
Predsednik Vučić nedavno je rekao da Fiskalni savet nije ulazio u javna i komunalna preduzeća u Beogradu, pa zbog toga nije imao potpunu sliku o dugovanjima. Obećao je da će i predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović, kao i građani, dobiti sve papire na osnovu kojih će moći da vide kako je utrošen svaki dinar i kako je smanjen dug. Istinomer će nastaviti da prati ovu temu, koja će očekivano biti naročito aktuelna pred predstojeće beogradske izbore. 
Naslovna fotografija: Fonet/Nenad Đorđević