Isplatili smo deo kredita za prugu Stara Pazova-Novi Sad

Predsednik Vlade Aleksandar Vučić o radovima na pruzi Beograd Budimpešta. (Tanjug, 13. 4. 2016. godine)
“Mi (prugu) Stara Pazova-Novi Sad već radimo i isplatili smo, mislim, prvu tranšu za ruski kredit, veliku tranšu smo isplatili, jer su oni tražili naše učešće od 15 odsto… U februaru smo to još isplatili, tako da znate to što se nas tiče ide dobro.”
Premijer Vučić se tokom posete Subotici u vreme predizborne kampanje pohvalio da su radovi na pruzi od Stare Pazove do Novog Sada u toku. Ekipa Istinomera je prošla celom trasom pruge od Beograda do Novog Sada i ispostavilo se da radova nema ni u naznakama
*
Vučić je još istakao kako nama dobro ide, a da Mađari moraju da se ubrzaju. Budući da radovi nisu počeli, proveravali smo i da li su isplaćena sredstva za rekonstrukciju ovog dela pruge, kao što tvrdi premijer.  
Inače, ova deonica bi trebalo bi da radi sredstvima iz ruskog kredita za rekonstrukciju srpskih železnica iz 2013. godine, od ukupno 800 miliona dolara. Prema tom sporazumu, iz kredita će se finansirati 85 odsto troškova, dok srpska strana učestvuje sa 15 odsto, kroz isplatu avansa ruskim kompanijama.  

Vučić je izjavio da je u februaru ove godine isplaćena prva tranša tog kredita, da bi zatim rekao da se to odnosi na ovih 15 odsto avansa. 

Istinomer je, međutim, utvrdio da u tom periodu nije bilo nikakvih isplata ruskim kompanijama za rekonstrukciju pruge između Stare Pazove do Novog Sada, zbog čega premijer Vučić ponovo dobija ocenu “kratke noge”.

Naime, budžetom za ovu godinu Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture opredeljena su sredstva od 5.910.000.000 dinara (nešto manje od 50 miliona evra), za avansna plaćanja na osnovu ruskog kredita za železnice. 

Na pitanje da li je tokom prva četiri meseca ove godine bilo isplata avansa ruskim kompanijama na osnovu tog sporazuma, iz ministarstva smo dobili odgovor da su postojale dve takve isplate. Međutim, nijedna od njih nije namenjena rekonstrukciji pruge od Stare Pazove do Novog Sada.
 
Ministarstvo građevine je 2. marta isplatilo oko 650 miliona dinara kao avans za rekonstrukciju tri deonice “Jug” (ukupne dužine oko 46,5 km):  Vinarci – Đorđevo,  Vranjska Banja – Ristovac,  Bujanovac – Bukarevac, navodi se u odgovoru. 

Sredstva u iznosu od 1.3 milijarde dinara, kako se navodi, uplaćena su 15. aprila za projekat rekonstrukcije pruge Resnik – Valjevo (“Barska pruga”) u dužini oko 77,6 km. 
Inače, budžetom Srbije za 2016. godinu nisu predviđene nikakve rate za otplatu ovog kredita Ruskoj federaciji, jer je prva rata otplate glavnice duga planirana za mart 2019. godine.

Dakle, iako je premijer tvrdio da su sredstva isplaćena u februaru, ruske kompanije koje će raditi na rekonstrukciji pruge od Stare Pazove do Novog Sada do kraja aprila nisu dobile nikakve avanse. 

To znači da je premijer Vučić u kampanji objavio početak radova na pruzi, iako radova nema, a istom prilikom se pohvalio isplatom velike tranše ruskog kredita, koje takođe nema. 
Inače, početak radova na pruzi Beograd-Budimpešta se pomera već nekoliko puta, o čemu je Istinomer takođe pisao. Resorna ministarka Zorana Mihajlović izjavila je sredinom maja da će radovi početi u septembru.