Informacije o ubistvu Ivanovića objavićemo za dve nedelje

Predsednik Srbije o istrazi za ubistvo Olivera Ivanovića. (RTS, 17. 3. 2018.)
„Za 15 dana će vam se naše službe objaviti po pitanju Olivera Ivanovića… Službe će po tom pitanju da govore za negde dve nedelje, i šta su saznali i šta ne mogu da saznaju, i tako dalje. Ne mislim da će se mnogi mnogo čemu iznenaditi. Iznenadiće se oni koji su krivca znali unapred.“
Na konferenciji za novinare povodom martovskog nasilja na Kosovu pre 14 godina, predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je o Briselskom sporazumu, formiranju Zajednice srpskih opština, kosovskoj vojsci, a najviše o merama za podsticanje nataliteta, o čemu smo već pisali ovde, ovde i ovde. Tek uzgredno je obećao da će sa informacijama o ubistvu lidera kosovskih Srba Olivera Ivanovića državne službe, ne precizirajući koje, izaći pred građane u roku od dve nedelje, ma kakve te informacije bile. 
U tom trenutku, prošlo je tačno dva meseca od Ivanovićevog ubistva. Ta dva meseca obeležila su prvo “otimanja” između kosovskih i srpskih vlasti ko će vršiti istragu o ubistvu i ko je nadležan, a zatim i da li su ili nisu međusobno razmenjivani podaci, jesu li uništeni dokazi, pa čak i najava da neće biti nastavka pregovora sa Kosovom dok se ne otkrije ubica Olivera Ivanovića. Pregovori su u međuvremenu nastavljeni, usledila je nova afera u kojoj je glavnu ulogu igrao direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, koji je priveden na Kosovu, nakon što mu Priština nije dozvolila ulazak. A istraga o ubistvu Ivanovića nekako je pala u drugi plan i srpski zvaničnici, suprotno Vučićevom obećanju, ne izlaze sa podacima o ubistvu.   
Prvog aprila, na katolički Uskrs, proteklo je dve nedelje od konferencije na kojoj je Vučić obećao podatke o ubistvu Olivera Ivanovića. U međuvremenu je prošao i pravoslavni Uskrs, uskoro će i tri meseca od ubistva Ivanovića, a još nema informacija „naših službi“ o tome „šta su saznali, i šta ne mogu da saznaju“, zbog čega Vučić dobija ocenu „neispunjeno obećanje„. 
Podsećamo, ubistvu Olivera Ivanovića prethodilo je paljenje njegovog automobila, medijska hajka tokom kampanje za lokalne izbore na Kosovu na jesen 2017, pritisci, zastrašivanje i hapšenje njegovih saradnika, a i sam Ivanović je govorio da se plaši za svoju bezbednost.
Naslovna fotografija: FoNet/Nenad Đorđević