Inflacija pod kontrolom

Ministar trgovine o nivou inflacije. (Beta, 13. 7. 2010. godine)
„Ove godine će biti ostvarena projektovana infacija od šest plus-minus dva odsto.“

Prema metodologiji EU, po kojoj se inflacija meri na osnovu prosečne promene maloprodajnih cena robe i usluga za ličnu potrošnju, cene iznajmljivanja stana, finansijskih usluga, usluga obrazovanja i ugostiteljskih usluga, inflacija u Srbiji je na polovini godine iznosila 4,5 procenta. Prema metodi Republičkog zavoda za statistiku, kojim se uzima u obzir samo kretanje cena na malo, inflacija je u prvih šest meseci 2010. već dostigla nivo od 5,2 odsto.

Uprkos prognozi ministra da će inflacija do kraja godine biti u granicama zacrtanog cilja od 6,3±2%, već u septembru međugodišnja inflacija se približila gornjoj granici i dostigla 7,7 procenata.
Iako je Narodna banka Srbije više puta povećavala referentnu kamatnu stopu, a Vlada sprečila poskupljenje energenata inflacija je u narednom periodu nastavila da raste i probila gornji zacrtani cilj.

Narodna banka Srbije procenila je da će međugodišnja inflacija u oktobru biti nešto preko devet odsto, što je iznad gornje granice dozvoljenog odstupanja od cilja za taj mesec od 6,3 plus-minus dva odsto.

Blic, 1. 11. 2010. godine

Prema standardnoj metodologiji Republičkog zavoda za statistiku, kojim se meri kretanje cena na malo, inflacija u Srbiji u novembru bila je 1,8 odsto. U prvih 11 meseci 2010. iznosila je 10,8 odsto, dok je godišnja inflacija takođe bila 10,8 odsto.

Blic, 13. 12. 2010. godine

Budući da je već u oktobru premašena gornja dozvoljena granica zacrtanog cilja, a da je takav trend nastvaljen, Istinomer obećanje ministra trgovine ocenjuje kao neispunjeno