Imaćemo pola miliona kineskih turista tokom 2017.

Predsednik Srbije o rastu broja kineskih turista (Otvoreni parlament, 5. decembar 2016.)
“Sledeće godine (2017) očekujemo između 400 i 600 hiljada kineskih turista… Procene kineske ambasade i kineskih ministarstava da će ih biti preko million.”

Krajem 2016. godine predsednik Vučić, tada premijer, tokom skupštinske rasprave o budžetu, najavio je da će 2017. u Srbiju doći između 400 i 600 hiljada kineskih turista. Ova smela procena trebalo je zapravo da zvuči konzervativno, jer su, kako je rekao, kineska ambasada i ministarstva očekivali čak više od milion posetilaca. 

Međutim, od Vučićevih pola miliona Srbiju je tokom prošle godine posetilo oko deset puta manje turista iz Kine, uključujući Hong Kong – tačno 51.691. Neko bi, možda s pravom, rekao da ovo i nije klasično obećanje, jer Vučić nije mogao mnogo da utiče na to koliko će posetilaca iz Kine doći u Srbiju. Ipak, budući da je toliko omanuo i najavio stotine hiljada turista, očigledno bez osnova, Vučić će svakako dobiti ocenu “neispunjeno”

Inače, ovo očekivanje moglo je biti posledica entuzijazma zbog tada najavljenog direktnog leta Beograd – Peking. U to vreme iz Turističke organizacije Srbije uveravali su nas da su kineski građani, nakon najava o međusobnom ukidanju viza između Kine i Srbije, veoma zainteresovani za obilazak Srbije, a da je glavni preduslov za povećanje broja turista iz Kine uvođenje direktne avio-linije Beograd – Peking. 

U međuvremenu, vize između Srbije i Kine jesu ukinute, uveden je i novi let – doduše ne direktan, već preko Praga – i broj turista iz Kine, prema zvaničnim podacima Republičkog zavoda za statistiku, jeste porastao za više nego duplo u odnosu na prethodnu godinu, kada ih je bilo 18.409. Tačnije 2,8 puta. Ipak, sve to je i dalje daleko od najavljenog. 

Inače, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, tokom cele 2017. godine Srbiju je posetilo ukupno 3.085.866 turista iz celog sveta. Da bi se Vučićeve prognoze obistinile, bilo je potrebno da pola miliona turista, što će reći čak šestina svih turista koji su došli u Srbiju u 2017, bude iz Kine. Možemo samo zaključiti da je sreća što prekaljeni trgovci iz Srbije nisu masovno poslušali predsednikovu najavu, pa predusretljivo ispisali nazive svojih objekata na kineskom. Doduše, tokom prošle godine u Beogradu su postavljene nove turističke table, po prvi put na kineskom i ruskom jeziku, upravo zato što je očekivan veliki broj turista iz ovih zemalja.