Ima li nešto da nismo ispunili?

Potpredsednik DS o obećanjima njegove stranke. (Fonet, 29. 4. 2012. godine)
„Demokratska stranka je ispunila sve ono što je pre četiri godine obećala.“

Možda je potpredsednik DS-a zaboravio zahvaljući kojim obećanjima je njegova stranka dospela do vlasti 2008. godine, pa ćemo ga ovde podsetiti šta je tada garantovano da će demokrate ostvariti u svom mandatu.

Verovatno najupečatljivije obećanje bilo je ono o zaposlenju 200 hiljada ljudi (na predsedničkim izborima januara 2008. kandidat DS Boris Tadić je obećavao čitavih 500 hiljada novih radnih mesta). Zapošljavanja je bilo, ali otpuštanja daleko više, pa je stopa nezaposlenosti dostigla čitavih 27 odsto, a broj nezaposlenih popeo se na blizu 760.000 ljudi.

Sve to bilo je povezano sa obećanjem o dolasku novih investitora u Srbiju. Nije da investitori nisu dolazili, ali je ulaganja iz godine u godinu bilo sve manje.

Trebalo je, prema tadašnjim obećanjima čelnika DS-a, i da nam poraste životni standard. Prema poslednjim podacima prosečna zarada u Srbiji iznosi 42.122 dinara. Nominalno, to jeste povećanje u odnosu na početak mandata Vlade Mirka Cvetkovića, ali, realno, za nju danas može da se kupi mnogo manje nego pre nekoliko godina. Tome su svakako doprinela i najnovija poskupljenja životnih namirnica i povećanje PDV-a.

Jedno od krupnijih obećanja liste „Za evropsku Srbiju“ iz 2008. bilo je da će u njihovom mandatu država postati kandidat za članstvo u EU, pa čak i punopravna članica. Prvo se jeste ostvarilo, ali drugo nije ni blizu realizacije.

Infrastrukturni prioritet prethodne Vlade bio je završetak Koridora 10. Ni posle četiri godine taj posao nije okončan.

Obećavala se u prošloj preizbornoj kampanji i borba protiv korupcije. Tek sada, kada je stupila na dužnost nova Vlada, moglo se videti da je to bila prazna priča i da iz dana u dan isplivavaju novi slučajevi zloupotrebe položaja i protivzakonitih radnji.

Tu nije kraj neispunjenim obećanjima DS-a, ali, recimo, da su ova bila najvažnija. Takođe, sasvim dovoljan dokaz da potpredsednik Šutanovac nije rekao istinu.

Naslovna fotografija: FoNet/Zoran Mrđa