Ima ili nema recesije ?

Premijer Cvetković o recesiji u Srbiji. (Tanjug, 24. 2. 2009. godine)
„Očekujemo da Srbija neće ući u recesiju.“

 

„Očekujemo da Srbija neće ući u recesiju, a aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom iz predostrožnog biće zamenjen klasičnim stend baj aranžmanom vrednim dve milijarde dolara.“

Pregled, 25. 2. 2009. godine

Predsednik Vlade tvrdio je krajem februara da na osnovu ekonomskih analiza možemo da očekujemo da će recesija zaobići Srbiju, ali je svoje mišljenje u potpunosti promenio samo mesec dana kasnije.

Tada je izjavio da je u poslednjem tromesečju 2008. uočeno kuda se kreću privredni tokovi i da je Vlada od tada radila na adekvatnom planu za sanaciju posledica recesije i državne potrošnje.

„Nismo kasnili, a još manje lutali u traženju rešenja za posledice svetske krize i recesije. Već u poslednjem tromesečju prošle godine uočili smo kuda sve to vodi, a, da bismo pravovremeno reagovali, morali smo da imamo i neke računice…Slažem se da nam je država skupa i da dosta troši, a kada na tu činjenicu još dođe recesija, jasno je da se potrošnja na svim nivoima mora prilagođavati prihodima.“

Politika, 9. 4. 2009. godine

Postavlja se pitanje kako je Cvetković u februaru mogao da izjavi da se očekuje da Srbija neće ući u recesiju, ukoliko se znalo da su pokazatelji u poslednjem kvartalu 2008. godine to najavljuju.

Istinomer smatra da je Cvetković nedosledan kada je govorio o recesiji u Srbiji.

Naslovna fotografija: FoNet/Zoran Mrđa